În 2014 au decedat peste 5.500 de hunedoreni, iar pe lume au venit în jur de 3.100 de copii
Am văzut cu toții că județul Hunedoara nu mai „fumegă” așa cum o făcea odată. S-au dus vremurile în care fabricile, uzinele și combinatele funcționau la cote maxime, iar oamenii aveau un loc de muncă sigur. Acum s-a ales praful de toate acestea, în ciuda strădaniei unora de a „învia” ceva îngropat cu ani în urmă. La fel putem spune și despre tinerii care, deși sunt încurajați să se căsătorească, să dea naștere unui copil, nu prea fac aceste lucruri, pentru că nu mai au siguranța zilei de mâine.
Bine doar pentru cei de la pompe funebre
Deja ne-am obișnuit ca la nivel național datele referitoare la numărul nou-născuților să fie, de la un an la altul, tot mai mic, iar cel al deceselor să crească. Nici în județul Hunedoara cifrele nu sunt mai încurajatoare. Potrivit datelor statistice realizate de Direcția de Evidență a Persoanelor Hunedoara, anul trecut au fost întocmite puțin peste 3.100 de certificate de naștere și peste 5.500 de certificate de deces.
„Situația natalității și a mortalității, din păcate, este cam la fel în toată țara. În ultimii ani, la nivelul județului s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește nașterile și creșteri ale numărului de decese. Se constată, din nou, o diferență mare între nașteri și decese. Așadar, anul trecut am încheiat 3.187 de acte de naștere și 5.577 de acte de deces”, a declarat Monica Gânscă, directorul Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Hunedoara.
Divorțul arde la buzunar
Din păcate, o parte dintre cei care au ales să se căsătorească în anii trecuți au ajuns să divorțeze. Dacă în 2013, de exemplu, au divorțat, pe cale administrativă, 124 de cupluri hunedorene, în acest an, din cauza faptului că a fost introdusă o taxă de divorț, s-au separat în acest mod puțin peste 90 de persoane.
„Anul trecut am avut 91 de numere eliberate din registrul de divorț, adică cetățenii s-au adresat direct la locul încheierii căsătoriei și au solicitat desfacerea căsătoriei pe cale administrativă. Aici s-a înregistrat o scădere, dar asta nu pentru că nu ar mai fi divorțat și alte cupluri, ci pentru că, pe cale administrativă, a fost introdusă o taxă”, a conchis Monica Gânscă.
Totodată, din cauza neatenției sau neglijenței unor persoane, reprezentanții Evidenței Persoanelor au fost nevoiți să refacă 6.622 de certificate de naștere, 997 de deces și 1.280 de căsătorie. Și asta din cauză că documente au fost furate, oamenii le-au pierdut sau pur și simplu actele s-au deteriorat.
În județul Hunedoara mai sunt doar 473.011 de locuitori, în condițiile în care, în 2002, de exemplu, erau cu peste 70.000 mai mulți. (Petronela Tămaș)