16.8 C
Deva
joi, octombrie 3, 2024

„Târgul Meşterilor Populari” împlineşte 42 de ani

Hunedorenii sunt invitaţi la sfârşit de săptămână la sărbătoarea anuală a celebrării culturii meşteşugurilor şi creaţiei populare, în centrul oraşului din Deva

mat 1 TârgulMeşterilor Populariîşi deschide astăzi porţile în centrul municipiului de la poalele Cetăţii. Timp de trei zile, hunedorenii pot vizita standurile meşterilor şi achiziţiona obiecte lucrate manual din diverse materiale specifice culturii populare.

De găsit pe Bulevardul 1 Decembrie

Spre deosebire de anii anteriori, în acest an, meşterii îşi vor etala lucrările, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, de la giratoriul din Piaţa Victoriei şi până la Poşta Veche. În fiecare zi, târgul va fi deschis publicului până seara în jur de orele 22. Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara şi cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva, cu scopul de a stimula şi valorifica creaţia artistică populară.

Obiecte tradiţionale populare

La târg puteţi găsi articole lucrate manual cum ar fi cele din lemn, ţesături sau paie, piele sau metal. De asemenea vot fi expuse şi diverse obiecte din material ceramic, folosite pentru diverse întrebuinţări casnice. Pe lângă obiecte specifice artei populare tradiţionale, meşterii vor aduce şi obiecte de vestimentaţie cum ar fi costumele populare tradiţionale dar şi covoare ţesute în casă. Nu vor lipsi lucrările ornamentale sau de cult, cum ar fi icoane pictate pe sticlă, pe lemn sau pe piatră, precum şi alte produse de artă, aparţinând culturii populare.

Fără gablonţuri

Peste 50 de meşteri populari din judeţ, dar şi din Alba, Arad, Argeş, Bistriţa Nasăud, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Dolj, Harghita, Marmureş, Mureş, Olt, Prahova, Timişoara, Vâlcea şi Hunedoara sunt aşteptaţi să participe la manifestare. ”Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an la târg vor participa doar meşteri populari care vor expune pentru vântare doar artă populară tradiţională. Nu mai sunt admişi vânzătorii de gablonţuri şi kitchuri. Chiar am discutat, ca fiecare meşter să îmbrace în zilele dedicate târgului măcar un obiect de vestimentaţie din costumul popular tradiţional al zonei pe care o reprezintă” spune Mariana Deac, director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/