Mai mulţi pictori de renume din România şi-au dat întâlnire în Straja, la prima ediţie a taberei de pictură „Tuşe de primăvară”. Participanţii sunt membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici din Bucureşti (AAPB), iar tabăra de creaţie se întinde pe parcursul a patru zile.
Şi-au propus să promoveze prin pictură frumuseţile naturii din zona Staţiunii Straja şi şi-au dat întâlnire la Vila Alpin. Este vorba despre 12 artişti plastici care participă la prima ediţie a unei inedite tabere de creaţie desfăşurate la înălţime, chiar în Straja, iar picturile vor rămâne aici, la noi, şi vor putea fi admirate de oricine urcă la munte. „Sunt pictori de renume care şi-au dat întâlnire la Vila Alpin din Straja pentru a-şi pune talentul creativ în slujba promovării acestei staţiuni. Tablourile realizate de către cei 12 artişti plastici vor rămâne la Vila Alpin, în ceea ce ne dorim a fi prima galerie de artă aflată într-o staţiune montană din România”, a declarat Mihai Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei „Descoperă Straja”. Printre pictorii care au onorat invitaţia se numără Mihai Boroiu, preşedintele AAPB, Dumitru Nicolae Chilina, Ion Aurel Gârjoabă, Gheorghe Coman, Paul Mecet, Dan Fântâneanu-Dafin, Rareş Kerekeş şi Ami Vasilescu. Acesta spune că, prin intermediul acestei tabere de creaţie, se încearcă şi completarea ofertei turistice a staţiunii Straja cu imaginea pe care o poate aduce actul de cultură, iar în toamna acestui an tabăra de pictură va fi reeditată. Artiştii au vizitat mai multe locuri cunoscute din Straja şi zonele turistice învecinate, cum ar Crucea Eroilor şi schitul Straja, dar şi Muzeul Trovanţilor de la Costeşti ori Mănăstirea Lainici.
Staţiunea Straja este situată în Masivul Vâlcan, din Valea Jiului, la o altitudine de 1.445 de metri. Mii de turişti vin an de an aici, atraşi fiind de calitatea pârtiilor de schi şi de preţurile mici, comparativ cu alte staţiuni montane din ţară.