Dacă în ultima zi de octombrie, hunedorenii sărbătoresc o sărbătoare importată de peste Ocean, ziua de 1 Noiembrie îi adună pe credincioşi în cimitire pentru a cinsti după obicei, pe cei plecaţi în lumea Celor Drepţi
La îmbinarea dintre sfârşitul lunii octombrie şi începtul lunii noiembrie, două sărbători, una religioasă, care celebrează memoria celor plecaţi dintre cei vii, iar cealaltă laică, provenind din cultura celtică, se suprapun, creând o lume supranaturală, pe undeva, populată de personaje fantastice şi bostani luminaţi.
Luminaţia nu ţine cont de religie
Ziua Morţilor sau Luminaţia se sărbatoreşte în 1 noiembrie, mai ales în Transilvania, conform credinţei că în această noapte sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi. În această noapte, hunedorenii care merg să cinstească memoria celor dragi, la cimitir, dau de pomană celor sărmani, aduc flori şi aprind lumânări în memoria celor „adormiţi”.
Deva, plină de covoare de flori
În aşteptarea acestei sărbători, florăriile şi pieţele Devei au fost invadate de o mare de crizanteme de toate mărimile şi culorile. La mare preţ sunt acum şi candelele, sau coroniţele care se duc la morminte. „Ne-am pregătit poate cu mai puţine flori decât anii trecuţi, deoarece anul trecut a plouat iar jumătate din marfă am aruncat-o. Am observat că persoanele mai în vârstă cumpără la fir, iar ceilalţi cumpără la ghiveci. Preţurile sunt modice, chiar mai mici decât anul trecut. Crizantemele pe care le ştie toată lumea de la un leu, până la patru lei firul, pentru extra-extra calitate. Iar la ghiveci, de la 3 lei până la 15 lei”, spune Mihaela Cutinici, administratorul unei florării devene. De asemenea candelele au ca preţ de pornire un leu, iar coroniţele scot din buzunarul credincioşilor 10 lei.
Vânzările merg ca „unse”
Deşi marea majoritatea a hunedorenilor vor face „grosul” cumpărăturilor în zilele de joi şi vineri, o parte dintre ei au început deja achiziţia celor trebuincioase. „În ziua de 1 se sărbătoreşteZiua Morţilor, dar înainte cureţi mormântul, mai pui o floare, o lumânare. Vineri mergem cu familia, cu copiii. Avem alte ghivece pregătite pentru atunci. În limita pensiei luăm ce ne permitem fiecare”, este de părere Maria Gavrilă. Deşi comercianţii se plâng ca de obicei de mersul prost al vânzărilor, în Piaţa Centrală, nu trec câteva minute fără ca două, trei ghivece să fie vândute. Trecătorii se împiedică în covorul de flori, se opresc şi cumpără. Deveanca Ana Dudeşteanu spune că toată familia ei este la cimitir, şi în fiecare 1noiembrie le cinsteşte memoria. „Cumpăr flori pentru cei dragi, care toţi s-au făcut ţărână. Asta este, toţi mergem acolo. Aş vrea să ştiu dacă altul merge în altă parte” spune femeia.
O noapte populată de personaje fantastice
De cealaltă parte, sărbătoarea de Halloween, importată de peste Ocean şi cu rădăcini în cultura celtică, aduce cu sine o lume magică, populată de persoaneje fantastice, care mai de care mai înfricoşătoare. După imaginaţie, timp de o noapte fiecare se transformă în prinţ, vârcolac, boier, prinţesă, mireasă, albină sau broscoi. Copiii din şcoli şi grădiniţe au în aceste zile serbări tematice, iar tinerii vor sărbătorii „Noaptea vrăjitoarelor” la petrecerile din cluburi, special dedicate acestui eveniment.
Nu ai Halloween, dacă nu ai bostan
Iar cum de Halloween la putere sunt dovlecii sculptaţi, decorurile, măştile şi costumele care mai de care mai înfricoşătoare, comercianţii s-au aprovizionat cu de toate. În această perioadă marile magazine au cel puţin un stand dedicat acestei sărbători, iar ofertele în materie sunt dintre cele mai bogate. De la pahare şi farfurii, la păianjeni, vrăjitoare zburăto.are sau dovleci, se găseşte orice atât pentru decoraţiuni, cât şi pentru costumaţii. Un costum de Halloween pentru copii, costă între 25 şi 200 de lei.
Pe de altă parte cei care îşi doresc bostani luminaţi în noaptea de vineri îi pot achiziţiona întregi de la supermarket, la preţuri cuprinse între 2 şi 30 de lei. Dacă îi vreţi gata decoraţi, sunt florării care se ocupă şi de acest aspect. „Pentru împodobirea dovlecilor preţurile sunt între 10 şi 20 de lei în funcţie de cum îi accesorizăm. Dovlecii sunt sculptaţi, decoraţi cu vopsea şi apoi le punem accesorii cum ar fi pene, paie, fân, depinde de ceea ce vrea clientul”, spune Mihaela Cutinici, care are deja în „producţie” câteva bucăţi.