Este practic istorie, dar continuă să figureze pe primul loc în ceea ce priveşte datoriile la bugetul de stat. Compania Naţională a Huilei se menţine în topul datornicilor, urmată îndeaproape de mult mai nou înfiinţatul Complex Energetic Hunedoara.
Dintre cele zece companii aflate în topul celor mai mari datornici la cele patru bugete publice, patru sunt deţinute de stat, relevă datele oficiale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).Iar cifrele arată că regiile deţinute de administraţia publică centrală sau locală au datorii de aproximativ 1,2 miliarde de euro la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj şi bugetul asigurărilor de sănătate, ceea ce reprezintă peste 84% din totalul datoriilor acumulate de cei mai mari zece contribuabili, la finele anului trecut. Pe primul loc în topul marilor datornici a rămas, bine ancorată din câte se vede, Compania Naţională a Huilei (CNH) care a acumulat datorii mai mari de un miliard de euro. DE precizat că CNH se află în lichidare, pentru fostul administrator al minelor de huilă din Valea Jiului contractul semnându-se la finele lunii iunie 2013. Lichidator a fost desemnat Expert Insolvenţă SPRL, care a câştigat licitaţia pentru cel mai mare datornic la buget. Din spate, însă, vine puternic Complexul Energetic Hunedoara, care funcţionează în actuala formulă – termocentrale şi unităţi miniere viabile – doar din 2013. Chiar şi aşa, în acest scurt răstimp, CEH a reuşit să strîngă peste 62 de milioane de euro datorii către cele patru bugete ale statului. Complexul Energetic Hunedoara a fost înfiinţat în septembrie 2012 în urma fuziunii Electrocentrale Deva (Termocentrala Mintia) şi Electrocentrale Paroşeni. În forma de acum, CEH a luat fiinţă în data de 1.08.2013, în urma fuziunii prin absorbţie dintre S.C. Complexul Energetic Hunedoara S.A. Constituit în urma procesului de fuziune prin contopire a S.C. Electrocentrale Deva S.A. şi S.C. Electrocentrale Paroşeni – şi Societatea Naţională a Huilei Petroşani cu cele 4 mine viabile. Acţionarul unic al Societăţii este Statul Român reprezentat pin Ministerul Economiei – Departamentul pentru Energie.
Curg procesele intentate de creditori
Complexul Energetic Hunedoara este împresurat de creditorii care îşi cer banii în instanţă. Sunt mai mute acţiuni înaintate Tribunalului Hunedoara, care au ca obiect ordonanţa de plată, asta după ce oficialii CEH nu au găsit bani pentru plata mărfurilor livrate. Una dintre firmele care a chemat Complexul Energetic Hunedoara la bară este Gerom International, parte a grupului de firme Gerom care la finele anului trecut a cerut chiar insolvenţa societăţii energetice. La vremea respectivă litigiul comercial, generat de o datorie ce depăşea 4 milioane de lei, a fost stins, după ce conduecrea CEH a găsit bani în casierie. Acum, Gerom Internaţional, însă a deschis un nou proces care are ca obiect “ordinanţa de plată”. Nu este singura societate comerciaă care cere ajutorul magistraţilor pentru recuperarea debitelor restante de la CEH. Şi firma deţinută de președintele PSD Vulcan, Marin Coltescu, vrea să execute Complexul Energetic Hunedoara. Agroaliment a înregistrat deja la Tribunalul Hunedoara un dosar al cărui obiect îl constituie ”ordonanță de plată, iar instanța a stabilit primul termen de judecată pentru data de 16 aprilie. De asemenea, la judecată a ajuns şi Societatea Naţională de Închideri de Mine, care are pe rolul Tribunalului Hunedoara o acţiune similară, asta după ce compania energetică nu a achitat cărbunele livrat de minele neviabile administrate de SNIMVJ. În schimb, alţi creditori merg mai departe şi cer chiar insolvenţa CEH. Este şi cazul Sanroc SRL, care se judecă cu entitatea energetică tot la Tribunalul Hunedoara. Numai în acest an pe rolul instanţei hunedorene au fost introduse 10 acţiuni care au ca obiect insolvenţa CEH ori ordonanţa de plată, iar practica a dovedit că este singura modalitate de recuperare a contravalorii facturilor restante.
Datoriile comerciale ale Complexului Energetic Huendoara depăşesc 176 de milioane de lei noi şi, pratic, nu există furnizor care să nu aibă bani de recuperat.