2.8 C
Deva
miercuri, noiembrie 29, 2023

UPDATE. Alin Simota – „capo di tutti capi” în „Dosarul Litera”! Conducea o grupare infracţională extrem de violentă

Surpriză de proporţii în Dosarul Cristian Litera, fostul bodyguard al lui Alin Simota cercetat pentru conducerea unei grupări infracţionale specializate în acte de violenţă. Liderul absolut al grupării este nimeni altul decât miliardarul Alin Simota, ridicat marţi dimineaţa de DIICOT Alba Iulia şi dus la audieri.

alin_simotaÎn spatele omului de afaceri şi al politicianului retras se ascundea, din câte se pare, un om extrem de periculos, lider al unei grupări organizate foarte de violente. Asta spun procurorii DIICOT despre Alin Simota, cel care a fost săltat de acasă şi la firmele căruia au fost realizate mai multe percheziţii marţi dimineaţa. Procurorii de crimă organizată au reuşit destructurarea unei grupări infracţionale extrem de periculoase, condusă – spun anchetatorii – de patronul de la Jiul Petroşani, consilierul local  Alin Simota. Gruparea organizată era constituită din opt persoane şi era specializată în comiterea unor infracţiuni de şantaj asupra unor oameni de afaceri locali, cămătărie, înşelăciune, care a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara. Ofiţerii DIICOT care instrumentează dosarul spun că se lucra ca la carte, iar grupul infracţional era organizat pe paliere de comandă şi execuţie, specializată în acte de violenţă, şantaj, cămătărie, înşelaciune, etc.

„Din materialul probator aflat la dosarul cauzei rezultă că  liderul grupării era Simota Alin, cel care transmitea ordinele către inculpatul Litera Constantin Cristian, acesta din urmă asigurând punerea lor în executare. La solicitarea lui Simota Alin au fost executate mai multe acte de violenţă la comandă, răpiri şi şantaje asupra unor persoane, cu scopul de a fi divulgate  adresele unde se află datornici de la care acesta avea de recuperat sume de bani sau pentru ca aceştia să-şi retragă memoriile şi plângerile formulate către diverse instituţii”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de DIICOT Alba Iulia.

De altfel, un candidat pentru funcţia de consilier local din partea PDL, Paul Gherasim, a fost agresat la solicitarea lui Simota Alin pentru că s-a opus unor cereri şi proiecte de lucrări solicitate de firmele pe care inculpatul le administra. Marţi dimineaţa au fost efectuate nu mai puţin de 7 percheziţii la diferite locaţii din  judeţul  Hunedoara, toate având legătură cu această cauză.

Cercetările se efectuează împreună cu ofiţeri delegaţi de la IPJ Alba şi BCCO ALBA IULIA, precum şi cu suportul tehnic, informativ şi logistic a fost asigurat de  SRI, DIPI şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Alba. La sediul DIICOT au fost aduşi 8 învinuiţi, precum şi  alte 11 persoane pentru audieri.

„Facem precizarea că faptele învinuiţilor sunt analizate prin raportare la dispoziţiile art. 66 Cod procedură penală, referitoare la prezumţia de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Reamintim că la începutul lunii mai procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Alba, au reuşit  destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 9 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni de violenţă –    cămătărie, şantaj, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave  şi trafic de persoane. Potrivit procurorilor de la Crima Organizată,  prejudiciul cauzat a fost calculat la peste 800.000 de euro, iar atunci au fost ridicaţi şi apoi arestaţi preventiv fostul bodyguard Cristian Litera, soţia lui, Mirela Litera, Mihai Ciobanu, Florin Micluta şi Cătălin Penciuc, de asemenea fost bodyguard al lui Alin Simota.

Riscă 20 de ani de închisoare

Printre învinuiţii ce au fost duşi la sediul DIICOT Alba Iulia pentru audieri se află şi un fost poliţist din cadrul DGIPI Hunedoara, unitate cunoscută sub numele de ”doi şi-un sfert”.  Procurorul Ioan Mureşan, şeful DIICOT Alba Iulia a precizat că faptele pentru care sunt cercetaţi cei aduşi marţi la audieri sunt aceleaşi ca şi în cazul Litera, fiind practic o continuare a acestei lucrări penale. În plus, Mureşan a precizat că specificul grupării era că dobânzile şi amenzile aplicate persoanelor împrumutate nu erau stabilite concret. ”Totul era aleatoriu, părţile vătămate nu ştiau ce datorează decât ceea ce li se cerea. S-a extins urmărirea penală pentru opt persoane, plus pentru cele care a fost începută urmărirea penală anterior. La DIICOT au fost aduşi opt învinuiţi şi 11 persoane – părţi civile, martori, părţi vătămate, făptuitori. Până în prezent sunt mai mult de zece părţi vătămate, toate din judeţul Hunedoara. Sunt părţi vătămate care şi-au pierdut şi firmele, care au pierdut imobile sau sume importante de bani. Pedepsele prevăzute de lege sunt până la 20 de ani de închisoare”, a declarat procurorul Ioan Mureşan.

 

 

       

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente