15 C
Deva
joi, iunie 13, 2024

Consmin SA Petroşani, prinsă în vârtejul mitei/ Plăţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului contra comisioane generoase

Încă o firmă din judeţul Hunediara pică în scandalul „Elena Udrea”, iar la mijloc sunt de această dată acuzaţii de mită. Este vorba despre Consmin SA Petroşani, condusă de Dragoş Marius Botoroagă, care ar fi dat şpagă pentru a se asigura că lucrările îi sunt decontate la timp de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus la acea vreme chiar de Udrea.

consminNumele societăţii Consmin SA a fost făcut public ca urmare a cercetării lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea și administrator al moșiei de la Nana. Procurorii spun că Tudor Breazu ar fi intermediat primirea unei mite de aproximativ 300.000 de lei de către Elena Udrea, din care ar fi plătit pentru organizarea zilei ei de naştere la Predeal, dar şi excursii pentru ea şi Ana Maria Topoliceanu, prietena bună a Elenei Udrea care ar dat-o în gât în cele din urmă, după cum reiese din referatul procurorilor DNA, citat de Mediafax. Potrivit Mediafax, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în referatul privind propunerea de arestare preventivă a lui Tudor Breazu, în dosarul Gala Bute, ocă firmele care executau lucrări finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului condus de Elena Udrea depindeau de „bunăvoinţa” persoanelor cu funcţii de conducere din instituţie pentru a evita intrarea în incapacitate de plată din cauza întârzierii decontărilor. „În perioada 2010 – 2011, Tudor Breazu le-a ajutat pe Elena Udrea şi pe Ana Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, să primească 300.000 de lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul SC Consmin SA, scopul mitei fiind de a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societate în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii. După ce Compania Naţională de Investiţii făcea plăţile către firma lui Botoroagă, acesta dispunea transferul a aproximativ 10 la sută din suma încasată către Ştefan Lungu, pe atunci consilierul personal al Elenei Udrea, prin societatea controlată de acesta – Last Time Studio SRL, în baza unor contracte de consultanţă fictive”, se arată în documentul citat.

Suveica şpăgilor

Prin acest sistem s-art fi realizat cel puţin 5 plăţi în valoare de 335.486 de lei, bani din care Lungu i-ar fi transferat lui Tudor Breazu, prin intermediul societăţii Ekaton Consulting SRL, în baza altor contracte de consultanţă fictive, sumele de 209.762 de lei, prin patru transferuri bancare, şi de 90.000 de lei, în numerar, spun procurori, care au precizat că o parte a acestor sume i-ar fi fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-ar fi predat Elenei Udrea. Cu banii rămaşi, Breazu ar fi achitat unele cheltuieli ale celor două, respectiv contravaloarea cazării pentru o vacanţă petrecută la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în perioada 2-5 septembrie 2011, şi costurile petrecerii organizate cu ocazia zilei de naştere a acesteia, la data de 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal, în sumă de 12.999 de lei. „Sumele primite ar fi fost folosite şi pentru plata unor excursii făcute de Breazu cu Topoliceanu: la Florenţa, în perioada 19 – 22 mai 2011 (cazare 9.462 lei, plus avion 4.468 de lei), la Mykonos – Grecia, în perioada 6 – 11 iulie 2011 (cazare 16.530 de lei şi avion 9.354 de lei), şi la Paris, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie 2011 (avion 5.406 de lei). De asemenea, Breazu ar fi achitat deplasările lui Topoliceanu la Frankfurt, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2011 (cazare 2.283 de lei), sau ale unor membri ai familiei sale la Viena , în perioadele 24 – 28 august 2011 (cazare 4.530 de lei şi avion 5.800 de lei) şi 24 octombrie – 1 noiembrie 2011 (cazare 8.876 de lei plus avion 5.652 de lei)”, se precizează în documentul citat de Agenţia Mediafax.

Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în 8 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti. Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea deciziei, că Tudor Breazu este un pericol concret pentru societate, chiar dacă au trecut peste trei ani de la săvârşirea faptelor de care îl acuză DNA. Magistratul a notat, în documentul citat, că Tudor Breazu, acuzat de complicitate la luare de mită în dosarul Gala Bute, alături de ceilalţi inculpaţi, a comis fapta în mod organizat, prin crearea unui circuit financiar complex şi prin „ticluirea” de înscrisuri pentru a le da o aparenţă de legalitate, implicând mai multe societăţi comerciale şi folosind tranzacţii fictive.

Lucrări profitabile

De la înfiinţare, acţionariatul societăţii Consmin a suferit mai multe modificări şi a gfost prinsă în mai multe scandaluri de presă, mai ales după ce ar fi prins contracte avantajoase derulate de administraţia publică de la Petroşani cu fonduri provenite din diverse surse de finasnţare şi pe care le-ar fi făcut de mântuială. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri a făcut ereferire la construirea refugiului Salvamont din Parâng, în 2006, care a costat 150.000 de euro, cea mai mare paret a sumei fiind asigurată din fonduri Phare. Beneficiarii au reclamat faptul că lucrarea, deşi era recepţionată,a fost prost executată şi acest lucru a întârziat mutarea lor în noul sediu. În ultimii ani, Consmin a găsit culoarul pentru lucrările derulate prin Compania Naţională de Investiţii, de la care a obţinut mai multe contracte, în valoare de milioane de lei noi fiecare. De exemplu, pentru aproape 3 milioane de lei Consmin a realizat sala de sport de la Școala Generală Nr. 5 din Petroșani, în baza unui contract atribuit în urmă cu mai bine de 6 ani. Tot o sală de sport a construit şi la Peștișani, un proiect în valoare de peste 3 milioane de lei, iar alte 2,8 milioane de lei le-a obşinut după încheierea unui contract similar pentru o sală de sport din Drăgutești – Gorj. De numele firmei Consmin se leagă şi amenajarea bazinului de înot de la Petroşani, lucrare preluată din mers de societatea din Petroşani, după ce câştigătoarea licitaţiei a intrat în faliment. Valoarea totală a proiectului a fost de 6,8 milioane de lei, iar investiţia a fost inaugurată în luna noiembrie a anului trecut.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/