10.7 C
Deva
joi, martie 27, 2025

Costești, cetatea dacică a nimănui, uitată de autorități după valuri de promisiuni

Din februarie 2014 datează proiectul de hotărâre a Consiliului Județean Hunedoara de a prelua de la Ministerul Culturii, cetatea dacică de la Costești – o așezare aflată pe lista monumentelor istorice și din patrimoniul mondial UNESCO. Situl arheologic se întinde pe 8 hectare, cu o zonă de protecție de 23 de hectare în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

În cei cinci ani și jumătate trecuți de la inițiativa Consiliului Județean și în ciuda numeroaselor promisiuni pe care politicienii și autoritățile din județ le-au făcut de-a lungul timpului, situația cetății dacice din Munții Orăștiei s-a agravat, iar mulți dintre turiștii care o vizitează își arată dezamăgirea față de ceea ce văd la Costești. Ultimii doi kilometri ai drumului spre monumentul UNESCO nu au mai fost modernizați, iar oamenii urcă cu greu panta acoperită cu pietriș. La intrarea în cetate, turiștii sunt întâmpinați de un panou din lemn, rupt și rezemat de un bastion antic, pe care existau câteva informații despre așezare. Panoul vechi de circa 10 ani este degradat, dar nu a mai fost înlocuit. O potecă urcă spre cele două „turnuri – locuință”, fostele palate antice ale regilor daci.

În ultimii ani, blocurile de piatră le turnurilor au fost dislocate, sparte, vandalizate, distruse iremediabil, iar acoperișul metalic menit să le protejeze s-a degradat și, oricum, nu le mai apără în fața ploilor și vântului. Structura metalică datează de la începutul anilor ’80, când au avut loc ultimele lucrări de conservare a sitului arheologic, și este necesară înlocuirea ei. De la „turnurile gemene” o cărare coboară în pădure și se ramifică spre cele patru temple ale așezării și spre celelalte vestigii antice. „Mai este ceva de vizitat?”, întreabă adesea turiștii înainte de a merge pe potecă. Cei mai mulți se arată debusolați, neștiind încotro să meargă, pentru că nimeni nu a montat indicatoarele necesare. Panourile informative lipsesc astfel că atunci când dau de ruinele ascunse după buruieni, oaspeții așezării nu află mai nimic despre ele. După o rătăcire prin pădure, mulți dintre vizitatorii așezării sunt nevoiți să se mulțumească doar cu clipele de relaxare în mijlocul naturii, fără să poată afla pe viu povestea locului istoric pe care l-au vizitat.

Cetatea Costeşti, una dintre cele mai importante așezări dacice, este considerată de arheologi drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei. A fost ridicată în vremea regelui Burebista şi a servit ca fort militar, dar şi ca reşedinţă pentru căpeteniile strămoşilor noştri. A fost devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani (101 – 106). Mai multe dintre construcţiile sale (două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri) sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradat, mai ales în ultimii ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/