Lansarea cărţii de călătorie a lui Alin Bonţa a avut loc miercuri după-masă, în Deva
De-a lungul timpului, biblioteca noastră a organizat zeci de lansări de carte: romane, volume de poezie, cărți de istorie, de etnografie etc.
Raritate
Cărțile de călătorie au fost mai rare printre noutățile editoriale pe care le-am lansat și, de aceea, apariția unor impresii de călătorie cu o mare doză de inedit ne-a bucurat în mod deosebit. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât autorul impresiilor de călătorie, „Cu bicicleta prin Pirinei = Route des Cols des Pyrénées”, este un bun prieten și colaborator al bibliotecii, Alin Bonța. De profesie inginer, în prezent managerul unei firme ce oferă servicii de tipărire în sistem digital, Alin Bonța face o captivantă și minuțioasă relatare a unei experiențe unice: drumul pe bicicletă de la Marea Mediterană la Oceanul Atlantic, traversând lanțul muntos al Pirineilor. Cartea este prefațată de Alex Ciocan și Răzvan Jugănaru, ambii subliniind frumusețea ciclismului, de performanță sau de amatori, precum și faptul că Alin Bonța ne dezvăluie o lume plină de farmec, o lume „în care poți fi doar tu, bicicleta și muntele”.
Un împătimit al sportului cu pedale
Alin Bonța este un pasionat al sportului, participant la edițiile de maraton de la Paris, Berlin, Viena și Ljubljana, la concursuri interne de alergare pe șosea sau de trail running. Ciclismul este și el o altă pasiune, plăcerea pedalatului datorându-se, printre altele, interesului cu care a urmărit Turul Franței și „Il Giro” (Turul ciclist al Italiei). A luat parte la dificilul maraton ciclist „Ötztaler Radmarathon” de la Sölden, Austria (2012) și la „Maratona dles Dolomites”, Italia (2014). A urmărit, ani la rând, performanțele unor monștri sacri ai ciclismului mondial, cum sunt Fausto Coppi, Gino Bartali, Roger Rivière, Alberto Contador, legendarul Eddy Merckx, Miguel Indurain, binecunoscutul și controversatul Lance Armstrong. Cei care urmăresc Turul ciclist al Franței, la fiecare început de iulie, sau alte tururi cunoscute („Il Giro” al Italiei și „Vuelta” al Spaniei) știu foarte bine ce înseamnă aceste nume.
Cu fiica şi prietenii
Cu un asemenea background, Alin Bonța, împreună cu fiica sa, Karina, și cu un grup de prieteni iubitori de ciclism, a pornit în temerarul drum pe două roți prin Pirinei, parcurgând un extraordinar traseu între Marea Mediterană și țărmul Oceanului Atlantic. Toate gândurile, impresiile, emoțiile și trăirile le-a așternut pe foi de hârtie, pe ecranul calculatorului, pe înregistrări video ale principalelor momente. A rezultat această fermecătoare carte pe care am lansat-o în luna martie 2015, „Cu bicicleta prin Pirinei = Route des Cols des Pyrénées”. Este un jurnal minuțios consemnat al fascinantei călătorii cu bicicleta, o călătorie în aer liber, sub soarele sudului, prin vânt și ploi, dar cu bucuria extraordinară a descoperirii unor locuri de o frumusețe unică, frumusețe imortalizată în sute de fotografii ce ilustrează textul cărții. Pentru oricine are cunoștință despre Turul Franței, Pirineii înseamnă o veritabilă piatră de încercare, este impunătorul Col du Tourmalet care e traversat greu, dar cu bucuria învingătorului, a ciclistului temerar. Alin Bonța prezintă locuri, așezări, colțuri de natură, momente descrise cu multă plăcere, cu umor și autoironie. Scrierea în sine este atractivă, plină de nerv. Călătorim și noi împreună cu echipa lui Alin Bonța, poposim în mici așezări din Pirinei, simțim valurile Atlanticului la Saint Jean de Luz, facem, în final, o plimbare prin Barcelona. După ce terminăm de citit ultima filă din această captivantă cronică pe bicicletă, simțim nevoia să pedalăm, să vedem lumea de pe șaua bicicletei. Înseamnă, așa cum speră Alin Bonța în postafața cărții sale, că n-a scris-o degeaba. Iar publicul extrem de numeros aflat la lansare l-a asigurat, și el, că, grație acestei minunate cărți, ciclismul a câștigat noi prieteni, noi adepți, noi pasionați. La finalul lansării, autorul a oferit doritorilor autografe.
Ioan Sebastian Bara, manager Biblioteca Judeţeană „Ovid Densuşianu” Hunedoara – Deva