Ce au câștigat și ce au pierdut angajații după ce sindicaliștii au împărțit cozonacul negocierilor
Pentru că sunt foarte mulți oameni care ne-au întrebat care este adevărul despre Contractul Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), am căutat și am reușit să obținem o serie de informații care ar putea lămuri din nedumeririle angajaților. În fapt, oricum ni se pare ciudat că acest document extrem de important nu este bine cunoscut fiecărui angajat al CEH, dar asta ține de obișnuința românească de a dosi chiar și lucrurile cele mai simple.
Prezentăm datele obținute așa cum sunt, fără comentarii suplimentare.
Nici jubileul nu mai e ce-a fost
Referitor la primele de vacanță, în urma negocierilor, s-a ajuns de unde s-a plecat, o pierdere de vreo 270 de lei înregistrându-se la angajații din zona Energetică.
Astfel, în vechea formulă contractuală, energeticienii beneficiau de primă de vacanță de 2.167 lei brut – corespunzător clasei 31, treapta IX, iar cei din zona minieră de trei tranșe a câte 900, 450 și 525 de lei brut. În varianta comună, pe CEH, prima de vacanță se dă o dată pe an, cu maximum cinci zile înainte de plecarea în fracțiunea de peste 15 zile de concediu, în cuantum de 1.900 de lei brut.
Pentru primele jubiliare, la împlinirea unor ani buni de lucru în firmă, energeticienii iarăși au pierdut din drepturile anterioare actualului Contractul Colectiv de Muncă. Astfel, doar ei primeau aceste drepturi, în echivalent de un salariu brut la „jubiliara” de 20 de ani, două salarii brute la 30 de ani și trei salarii brute echivalent clasa de bază la 35 de ani. Acum, în structura comună, se acordă prime jubiliare de un salariu brut echivalent clasa de bază.
Unele dosite după negocieri
În seria drepturilor consfințite prin negocieri, erau în listă și primele, și alte compensații de 8 martie, zilele meseriei, Paști, Crăciun, Sfânta Varvara, nașterea unui copil, prima căsătorie etc. Și pe această zonă, negocierile Contractul Colectiv de Muncă au creat o balanță ce se arată iarăși în defavoarea angajaților din divizia energetică. Din păcate, nu avem chiar datele exacte mai vechi, acestea fiind acoperite de formularea „negociabile prin protocoale”. Ceea ce putem spune este că, acum, în pălăria comună, de Ziua Energeticienilor (20 iulie) și Ziua Minerului (6 august) angajații primesc câte 150 de lei pe eveniment, plus zile plătite – dacă nu pică în zile libere de sâmbătă și duminică.
La mineri, au picat tichetele cadou pe care le luau de Paști și Crăciun, dar ceva cadouri se dau tuturor copiilor de Moș Nicolae, în echivalent de 150 de lei de angajat pe fiecare copil.
De 8 martie, doamnele și domnișoarele angajate CEH primesc 150 de lei brut și câte o zi liberă – „minerițele” fiind în creștere, de la 100 de lei.
Tichete de masă pentru toată lumea
Cum tot am amintit de ceva tichete, minerii au mai prins, prin cooptarea în CEH și negocierea Contractul Colectiv de Muncă, tichete de masă, pe care se pare că le aveau înainte doar energeticienii. Tichete de masă primesc toți angajații CEH, mai puțin, se pare, cei care beneficiază de masă caldă la intrarea în schimb.
Pentru confortul casnic și reducerea cheltuielilor cu energia electrică și încălzirea, în noul Contractul Colectiv de Muncă s-au păstrat cotele speciale. Una peste alta, angajații CEH primesc cotă de 300 de KWh pe lună, în perioada 1 mai – 31 octombrie și 750 Kwh pe lună în perioada 1 noiembrie – 30 aprilie. De asemenea, în zona de energie termică se prevede cotă de 1 Gcal pe o lună din sezonul rece.
Sporul de „gură închisă”
În zona sporurilor de tot felul, au apărut unele modificări, și aici mai necăjiți la rezultat fiind energeticienii, care au pierdut câte ceva.
La sporul de condiții deosebite de lucru a rămas procentul de 25 la sută. Pentru mers la slujbă sâmbăta și duminica, sporul menținut este de 100 la sută, dar la cel pentru lucru în zilele cu sărbători legale sporul general, pe complex, a fost stabilit la 100 la sută, în condițiile în care energeticienii avea înainte spor de 200 la sută – sau „triplă”, cum i se mai spunea.
La sporul pentru orele suplimentare s-a păstrat dublarea, respectiv 100 la sută, iar la cel pentru lucru pe timp de noapte 25 la sută.
A dispărut decontarea biletelor de odihnă și tratament cu până la 65 la sută, dar au apărut două sporuri interesante: de mobilitate, 1-5 la sută, și de confidențialitate, 1-5 la sută. Interesant este că trebuie să iei spor pentru a ține gura închisă referitor la munca ta.
Ar mai fi de notat că unele prime pe care le aveau energeticienii au dispărut din Contractul Colectiv de Muncă. Astfel, au dispărut bănuții care se dădeau pentru „prima căsătorie” – un salariu brut echivalent clasa de bază – și pentru „nașterea sau înfierea unui copil” – 3.114 lei.
Cum arată un salariu de 10.378 lei?
Mai degrabă pentru șefi, s-au stabilit bănuții pentru delegații. Astfel, diurna pentru deplasări (nu acelea de la o unitate la alta!, n.r.) este de 100 de lei, cota de combustibil este de 7,5 litri la suta de kilometri (de la 10 litri cât era înainte, n.r.) și, pentru cazare, cei care merg cu treburi prin alte părți pot plăti până la 250 de lei noi pe zi.
Nu puteau lipsi din Contractul Colectiv de Muncă prevederile referitoare la situațiile de disponibilizare. Astfel, în funcție de vechimea în muncă, la încetarea contractului de muncă prin voința angajatorului, cei care pleacă din sistemul CEH vor primi după cum urmează: între 1-5 ani vechime trei salarii medii brute pe unitate, respectiv 10.386 de lei, între 5-10 ani vechime șase salarii medii brute pe unitate, respectiv 20.772 de lei, între 10-20 ani vechime 12 salarii medii brute pe unitate, respectiv 41.544 de lei, iar peste 20 de ani vechime 14 salarii medii brute pe unitate, respectiv 48.468 de lei. A se observa salariul mediu brut pe unitate care este, conform acestui calcul, de 3462 de lei.
Nu putem finaliza acest material fără să amintim că, prin grija negociatorilor, încadrările salariale la CEH pornesc de la un minimun de 900 de lei și merg până la un maximum de 10.378 lei pe persoană!
Dar, despre evoluția salariilor, marjele de grilă, dar și despre cât a fost încărcat la cheltuială Complexul Energetic Hunedoara prin angajări ce nu se arată deloc „ortodoxe”, vom vorbi cât de curând.