9.5 C
Deva
luni, martie 4, 2024

CU ZECE MÂNI. Primarul Viorel Arion când zice că dă – zice, dar când zice că ia – ia!!!

Revenim asupra unui subiect pe care l-am pus în atenţia cititorilor noştri luna trecută. Este vorba despre decizia primarului Viorel Arion de a deposeda 19 familii de terenurile pe care le primiseră să-şi construiască câte o locuinţă. Timp de zece ani aceşti oameni au plătit diferite dări la Primărie, dar municipalitatea nu a făcut nimic pentru ei, nici măcar o uliţă spre respectivele parcele aflate într-o văgăună în care nu se poate construi fără drum de acces

 

Subiectul a fost pe ordinea de zi a Consiliului Local din iunie. Degeaba. Acum, un alt cetăţean păcălit de administraţia Arion se adresează consilierilor locali cu rugămintea de a găsi o soluţie ca el să-şi păstreze terenul pentru că nu din vina lui s-a ajuns în această situaţie. De această dată, primarul Viorel Arion nici măcar nu face figuraţie la discuţii. E în concediu, după un an epuizant în care Primăria Hunedoara a fost vizibilă doar prin zaiafeturi şi paranghelii.

Arion, politicianul care urcă de sus în jos

Pentru hunedorenii păcăliţi de Primăria Hunedoara rămâne varianta instanţelor de judecată, să demonstreze că edilul n-a fost de bună credinţă şi i-a împiedicat – prin lipsa de implicare – să beneficieze de un drept oferit de lege. Şi mai au la îndemână un instrument democratic: să scape de actualul primar la alegerile viitoare. Ar fi un demers natural, având în vedere cariera politică a politicianului Viorel Arion care a început ca senator, a coborât apoi la Camera Deputaţilor ca să ajungă şi mai jos în ierarhia demnităţilor publice – primar. Îi mai lipseşte din portofoliu calitatea de delegat sătesc. Păcat că Stufitul şi Bataga nu ţin de administraţia publică locală a municipiului Hunedoara. Ar fi fost o ieşire perfectă din viaţa publică pentru Arion, despre care istoria va reţine că a performat ca demnitar dibaci în a obţine pentru firmele sale sute de contracte cu statul.

Zece ani de batjocură

După cum relatam şi luna trecută, în municipiul Hunedoara, tinerii aşteaptă de zece ani ca Primăria să se achite de obligaţiile ce-i revin, să asigure utilităţile care să le permită să-şi construiască o locuinţă în zona Carol Davilla. Încă din 2005, aleşii locali au emis o hotărâre prin care se atribuiau câteva parcele de teren tinerilor de până în 35 de ani care doreau să-şi facă o casă. Au urmat doi ani de birocraţie, iar atribuirea şi punerea efectivă în posesie s-a făcut abia în 2007. O bună parte din terenurile dăruite cu generozitate de Primărie sunt în preajma unei râpe, unde este imposibil să se construiască o locuinţă înainte ca Primăria să facă drum de acces şi zid de sprijin. De altfel, un studiu geotehnic arată că în zonă sunt alunecări de teren şi că „fenomenul de mişcare a masivului este mai mare în zona parcelelor 42 – 48, în partea superioară a construcţiei – Leagănul de Copii”.

Cetăţenii au obligaţii, primarul – nu

Specialiştii au recomandat o serie de lucrări care – conform Planului Urbanistic de Detaliu – cad în sarcina Primăriei Hunedoara. Edilii oraşului au fost sesizaţi încă din 2007 în legătură cu dificultăţile din teren, dar răspunsul lor a fost unul pur formal şi birocratic: lucrările vor fi făcute în momentul în care Primăria va dispune de fonduri. Din 2007 până acum primarii nu au dispus de bani. În tot acest timp, tinerii care voiau o casă au rămas captivi lipsei de implicare a edililor. Totuşi, şefii oraşului nu s-au sfiit să le ia banii pe tot felul de avize şi autorizaţii. Cătălin Cojocaru a cheltuit 10.000 de lei (o sută de milioane de lei vechi, dovediţi cu chitanţe şi facturi) pentru a obţine dreptul de a construi. Nu se poate spune că acest om nu a vrut să-şi facă o locuinţă, că n-a făcut nimic timp de zece ani şi – pe cale de consecinţă – îşi pierde dreptul asupra terenului. Pe de altă parte, nici nu se poate vorbi de zece ani, în condiţiile în care punerea în posesie s-a făcut abia în anul 2007. Ce vină au tinerii că angajaţii Primăriei au împins ineficient hârtii timp de doi ani, din 2005 până-n 2007?

În ciuda tuturor argumentelor, primarul Viorel Arion a decis: terenul municipalităţii trebuie luat de la familiile de tineri.

Ţeapă, numele tău e Viorel Arion

Primarul municipiului Hunedoara a iniţiat, în luna aprilie a acestui an, un proiect de hotărâre prin care a cerut consilierilor locali să retragă dreptul de folosinţă asupra unor terenuri atribuite cu titlu gratuit în baza Legii nr.15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Primarul şi-a susţinut iniţiativa prin aceea că tinerii nu au început lucrările la construcţie în cei zece ani scurşi de la atribuirea terenurilor. Discuţiile au fost destul de încinse în Consiliul Local Hunedoara, însă până la urmă proiectul a trecut în forma propusă de primar cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri. Astfel, 19 familii au rămas cu ochii-n soare, fără casă şi cu bani cheltuiţi anapoda. Asta pentru că au fost destul de naivi să creadă în deciziile şi actele emise de stăpânii oraşului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/