Circa 20 de unelte vechi de două milenii au fost descoperite în incinta sitului Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, la aproximativ trei kilometri distanţă de cetatea dacică.
Piesele sunt foarte importante din punct de vedere istoric, susţin reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Nu au fost atât de importante pentru căutătorii de comori care le-au detectat şi le-au scos la suprafaţă în urmă cu mai bine de un deceniu. La acea vreme, în care „febra comorilor” stăpânise zona Sarmizegetusei Regia, iar locurile erau asaltate de braconieri, sapele, topoarele, nicovala şi celelalte unelte dacice au fost scoase la suprafaţă, însă pentru că nu au fost considerate valoroase, ele au fost abandonate. Zilele trecute, din întâmplare, un agent de pază al sitului care patrula prin zonă a dat peste ele. „Piesele au fost preluate de specialiştii muzeului, urmând a fi expertizate şi restaurate”, a precizat Daniel Iancu, purtător de cuvânt al MCDR Deva.
Prim-procurorul Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a precizat că descoperirea uneltelor dacice în apropiere de cetatea Sarmizegetusa Regia nu are legătură cu percheziţiile efectuate de anchetatori, tot zilele trecute, în satul Grădiştea de Munte de la poalele sitului UNESCO. Atunci, a fost ridicată din locuinţa unui hunedorean un obiect despre care se presupune că a fost sustras din zona Sarmizegetusa Regia. În acelaşi dosar mai multe persoane sunt acuzate că au produs pagube importante prin furtul şi traficarea unor piese antice de patrimoniu. 18 percheziţii au avut loc în acest dosar, iar valoarea bunurilor arheologice recuperate (monede antice şi medievale, unelte dacice) se ridică la 100.000 de euro.