15.5 C
Deva
vineri, aprilie 18, 2025

De ce a cerut Ministerul Culturii despăgubiri de aproape patru milioane de euro unor traficanți de tezaure dacice

Despăgubirile solicitate de Ministerul Culturii și Identității Naționale într-un dosar privind traficul de comori dacice furate din Sarmizegetusa Regia, se ridică la 3.899.353 de euro. Din această sumă 3.871.950 de euro reprezintă contravaloarea unui tezaur de 3.600 de monede antice Lysimach şi Pharnakes, din aur, furate de doi braconieri, din care autoritățile au recuperat 35 de monede, iar restul de circa 23.000 de euro este valoarea compensaţiei echitabile plătită de Ministerul Culturii pentru recuperarea unor bunuri.

Ministerul a cerut prin acţiunea în răspundere delicturală depusă la Tribunalul Hunedoara împotriva devenilor Darius Livviu Baci și Mircea Mihăilă, să se constate prejudiciul cauzat patrimoniului cultural național mobil și proprietății publice a acestuia și ca aceștia să fie obligați la repararea în natură sau prin echivalent, prin plata despăgubirilor, a sumei de aproape patru milioane de euro.

„Împrejurarea că acești făptuitori și-au însușit bunuri din situri arheologice nu-i îndreptățește pe aceștia să păstreze bunurile arheologice însușite ilegal, ci îi obligă la repararea prejudiciului adus statului român, proprietarul de drept al siturilor arheologice de origine, clasate monument istoric, Sarmizegetusa Regia”, se arată în acțiunea depusă de minister împotriva lui Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă.

Braconieri de meserie

În 9 decembrie 2016, Curtea de Apel Alba Iulia i-a condamnat, definitiv, pe cei doi deveni, pentru infracţiuni de spălare de bani. Darius Baci a primit patru ani şi patru luni de închisoare, iar Mircea Mihăilă patru ani de închisoare. Procurorii au stabilit că, în perioada 1998 – 2009, cei doi au sustras şi valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor mai multe tezaure arheologice, pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Braconieri cunoscuți ai cetățilro dacice, Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au fost acuzaţi de furtul unui tezaur monetar de peste 3.600 de monede antice din aur. Comoara de 30 de kilograme de aur a fost găsită în Şesul Căprăreţei, în apropiere de zona sacră a Sarmizegetusei Regia. În perioada august 1998 – iulie 1999, cei doi au valorificat tezaurele monetare pe piaţa neagră prin intermediul unei filiere de traficanţi sârbi de antichităţi, la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA, afirmă anchetatorii.

Un alt tezaur care ar fi fost traficat de cei doi a fost alcătuit dintr-un colier cu pandantive şi doi cercei din aur. A fost sustras în 2002 – 2003 din situl cetăţii dacice de la Căpâlna, cel mai probabil, și recuperat de autorități, în urma unei anchete complexe. Liviu Darius Baci şi Mircea Mihăilă au mai fost acuzaţi şi de traficarea unui tezaur de 35 de denari romani din argint şi o tetradrahmă,descoperite în anul 2000 din punctul arheologic Dâncu Mare. Bunurile au fost recuperate şi se află la muzeul din Alba Iulia. Aproape 200 de kilograme de aur însumează tezaurele de monede și artefacte antice furate de braconieri de-a lungul anilor, din siturile arheologice ale cetăților dacice, declara, zilele trecute, procurorul general al României, Augustin Lazăr, cel care în anii trecuți a condus Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și a coordonat anchetele privind traficul de comori.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/