Miercuri, la Primăria Deva, a fost semnat un protocol între administraţia locală şi Universitatea „1 DECEMBRIE 1918” din Alba Iulia, colaborarea dintre cele două instituţii consfinţind astfel prima etapă a proiectului academic ce are ca scop înfiinţarea, la Deva, a unui centru universitar bilingv, româno-italian
Un centru universitar reprezintă, pe lângă multe alte oportunităţi, şi garanţia dezvoltării unei comunităţi. Universitatea de stat „1 DECEMBRIE 1918” din Alba Iulia este un exemplu real în acest sens, statisticile relevând faptul că 10% din populaţia municipiului o reprezintă studenţii. Şi Deva are nevoie de un astfel de aşezământ de elită menit nu doar să pregătească tineri specialişti în profesii căutate pe piaţa muncii, ci şi să le ofere şansa de a urma cursuri academice acasă, cursuri recunoscute nu doar pe plan naţional cât şi în Italia.
„E bine totuşi că împreună cu Universitatea Decembrie şi, în perspectivă, cu Universitatea din Trento-Italia să dezvoltăm acest centru universitar, acolo unde a fost Liceul Traian. Complexul va cuprinde baze sportive, locuri de cazare, cantină proprie. După rectificarea bugetară voi propune consilierilor să investim în reabilitarea şi modernizarea acestei clădiri”, spune rimarul Petru Mărginean.
Specializări acreditate
În prima etapă a proiectului de cooperare se oferă posibilitatea absolvenţilor de liceu din judeţul Hunedoara să înceapă, din această toamnă, cursuri universitare la distanţă în specializări acreditate precum administrarea afacerilor; economia comerţului turismului şi serviciilor; contabilitate şi informatică de gestiune; asistenţă socială. „Vom începe admiterea imediat după terminarea examenului de bacalaureat. Sperăm ca tinerii de aici să conştientizeze faptul că pot să se pregătească, în regim de învăţământ la distanţă. Scopul universităţii noastre este de a forma tinerii, de a-i pregăti pentru piaţa muncii”, spune şi profesorul Daniel BREAZ, rector la Universitatea „1 DECEMBRIE 1918” Alba Iulia
De anul viitor vor fi activate şi cursurile la zi, urmând ca tot în 2015 să se încheie şi parteneriatul cu Universitatea din Trento-Italia. Administraţia locală speră că oferind această oportunitate tinerii deveni şi hunedoreni nu vor mai pleca în alte centre universitare. În timp, se vor vedea şi efectele aportului adus de tinerii licenţiaţi, la dezvoltarea comunităţii.
TEXT: Nicolle Ebner