- Geoparcul Țara Hațegului a primit oficial diploma care atestă păstrarea statutului UNESCO, cel puțin până în anul 2026, în urma unei conferinței a Geoparcurilor Internaționale UNESCO care a avut loc la Marrakesh, în Maroc, între 7 și 11 septembrie,
„Suntem unul dintre geoparcurile cu experiență în Rețeaua Geoparcurilor, ținând cont de faptul că este primul teritoriu din România care a primit recunoașterea de geoparc internațional încă din anul 2005”, a declarat Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.
Fiecare Geoparc Internațional UNESCO membru în Rețeaua Globală a Geoparcurile trece printr-o misiune de revalidare care are loc o dată la patru ani și este un proces complex.
„În cazul Țării Hațegului, misiunea de revalidare a avut loc în primăvara anului 2022 și a fost realizată de doi evaluatori UNESCO, experți independenți. Misiunile de revalidare urmăresc în ce măsură geoparcurile respectă standardele UNESCO, dar și progresul pe care îl fac pe parcursul a patru ani în conservarea și punerea în valoare a patrimoniului geologic, natural și cultural, managementul teritoriului și colaborarea cu instituțiile și implicarea comunităților locale în dezvoltarea durabilă a teritoriului în concordanță cu obiectivele Agendei 2030, activitățile de educație și cercetare științifică, promovarea geoturismului și parteneriatele locale, naționale și internaționale”, au informat reprezentanții Geoparcului Țării Hațegului.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este primul teritoriu din România care a obținut recunoașterea internațională.
Din 2022, Ținutul Buzăului a fost acceptat în Rețeaua Globală a Geoparcurilor devenid cel de-al doilea geoparc internațional UNESCO din România. Alte trei teritorii, Oltenia de sub Munte, Carpaterra și Dobrogea Chimerică se află în diverse stadii de pregătire a dosarului pentru a obține recunoașterea internațională în cadrul Programului UNESCO pentru Geoștiințe și Geoparcuri.
Țara Hațegului, ținutul din Hunedoara înconjurat de munții Retezat, Țarcu, Șureanu și Poiana Ruscă îşi impresionează oaspeţii cu bisericile sale de piatră, cu ruinele capitalei antice Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi cu numeroasele castele şi cetăţi medievale ale vechilor familii nobiliare din Transilvania. Deasupra lor veghează inconfundabilul Retezat, locul celei mai vechi rezervaţii ştiinţifice şi a naturii din România, fondată în 1935.