2.6 C
Deva
joi, decembrie 7, 2023

DOCUMENTE VALOROASE: Comoara din arhivele Castelului de la Hunedoara

Castelul corvinilorMii de documente vechi de un secol care prezintă modul în care a avut loc cel mai amplu proces de restaurare al Castelului din Hunedoara au fost scoase la iveală de angajaţii muzeului acestuia.

Mii de schiţe realizate de arhitecţii care au lucrat la restaurarea castelului la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX au fost redescoperite de angajaţii monumentului istoric, în urma procesului de inventariere a bunurilor castelului. “Documentele reprezintă planurile de restaurare ale Castelului Corvinilor între anii 1868 şi 1914, după ce castelul fusese mistuit de incendiul de la mijlocul secolului XIX. Sunt schiţe şi planuri de restaurare pentru toate componentele monumentului: ziduri, acoperişuri, curtea exterioară şi perimentrul din jurul Castelului Corvinilor. Sunt extrem de valoroase, de aceea intenţionăm să le inventariem şi să le clasificăm ca bun de tezaur”, a spus arheologul Cristian Roman, din cadrul Muzeului Castelului Corvinilor.

Castelul reablitat prin donaţii

După ce procesul de inventariere şi cercetare va fi finalizat, documentele prin care a fost scris un episod important din istoria de şase secole a castelului medieval vor putea fi expuse publicului şi ar putea servi ca material ştiinţific pentru cercetători.

Cel mai amplu proces de restaurare al Castelului Corvinilor a început în 1868, potrivit istoricilor, la mai bine de un deceniu după ce castelul a fost distrus de un incendiu izbucnit în timpul unei furtuni. Restaurarea a fost realizată de guvernul austro-ungar, dar o parte din fondurile necesare reabilitării au fost strânse în urma unor colecte publice.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/