Traian Berbeceanu, deveanul care conduce de opt ani cea mai performantă brigadă de combatere a criminalităţii organizate, BCCO Alba, a fost pus sub învinuire pentru favorizarea mai multor oameni de afaceri certaţi cu legea.
Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi din locuinţa sa din Deva, pentru a fi dus la audieri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, într-un dosar de crimă organizată, în care este învinuit alături de viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, şi mai mulţi oameni de afaceri din judeţele Hunedoara şi Alba. Traian Berbeceanu a fost pus sub învinuire pentru infracţiunea de favorizare a infractorului. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată susţin că şeful BCCO Alba ar fi sprijinit trei grupări infracţionale, oferindu-le informaţii unor oameni de afaceri, care să îi ajute pe aceştia să evite ancheta.
”Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, cu intenţie, i-a ajutat pe învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către D.I.I.C.O.T, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale, sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia, îi atenţiona să evite discuţiile telefonice”, se afirmă într-un comunicat de presă al DIICOT Alba Iulia.
Acuzat de legături cu lumea interlopă
Procurorii DIICOT îl acuză pe comisarul şef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupări infracţionale care au acţionat pe raza judeţului Hunedoara. Prima este cea a „baronilor fierului vechi”, în care printre inculpaţi se numără Florin Uscatu, Dorin Cupeţiu şi fostul comandant de poliţie Adrian Filer. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării au decontat ilegal TVA-ul dedus în urma unor tranzacţii şi achiziţii de mărfuri din afara ţării. Au înfiinţat firme fantomă, prin care banii erau spălaţi, susţin procurorii de caz. Omul de afaceri Dorin Cupeţiu este singurul hunedorean cercetat în continuare în stare de arest preventiv, încă din luna octombrie a anului 2012, când au avut loc descinderile DIICOT pentru destructurarea reţelei. Alţi doi afacerişti din dosarul baronilor, Călin Udrea şi Dan Balint au primit condamnări de cinci ani şi şase ani de închisoare cu executare. Dar sentinţele lor nu sunt definitive, iar surse judiciare susţin că şi ei sunt “învinuiţi” în acest dosar îndreptat împotriva lui Berbeceanu.
Potrivit adevarul.ro, a doua grupare care ar fi fost sprijinită de Berbeceanu este cea a omului de afaceri Alin Simota şi a fostului său bodyguard, Cristian Litera, acuzaţi de infracţiuni grave de şantaj şi cămătărie. A treia grupare infracţională care ar fi avut legături cu comisarul şef al BCCO Alba este cea în care se efectuează cercetările în prezent. Este vorba despre omul de afaceri Gabriel Biriescu, soţia acestuia Anişoara Biriescu, Adam Drămnesc, Georgeta Migra, Marinela Drămnesc, Cornel Tăşală, Ioan Vasile Rusz, Gabriel Doda şi Ovidiu Moş. Aceştia sunt cercetaţi pentru un prejudiciu de circa 3,5 milioane de lei. Viceprimarul Devei Ovidiu Moş este şi el în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere în care este cercetat şeful BCCO Alba. Ovidiu Moş a fost, susţin anchetatorii, omul de legătură dintre comisarul şef BCCO Alba şi afaceriştii certaţi cu legea.
Berbeceanu: Dosarul este o mârşăvie!
Miercuri dimineaţa, mascaţii care i-au însoţit pe anchetatori s-au prezentat la uşa apartamentului din municipiul Deva, pentru a-l ridica pe Berbeceanu. Au sigilat mai multe unităţi de IT şi au luat documente care ar putea servi procurorului de caz. După aproape cinci ore, Berbeceanu a fost scos din apartament şi urcat în duba Jandarmeriei. “Este cea mai mare mârşăvie care s-a putut face”, le-a transmis Traian berbeceanu jurnaliştilor veniţi în faţa scării blocului. A urcat apoi în dubă şi a fost adus la casa pe care familia sa o deţine în Şoimuş. În curtea casei din Şoimuş, Berbeceanu a maid at o declaraţie presei. “Aşa cum mă ştiţi, sunt un poliţist cinstit. Din păcate asistăm la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o eu în 20 de ani de Poliţie. Adevărul va ieşi la iveală. Cei care îmi fac asta sunt persoane pe care le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale şi sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi bineînţeles oameni din structuri ale statului care lucrează împotriva mea şi a oamenilor mei”, a spus Berbeceanu. Comisarul şef BCCO a fost adus apoi la audieri, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Ulterior, în cursul zilei de ieri, un post de televiziune a făcut publică o scrisoare transmisă de Traian Berbeceanu, în care acesta explica modul în care a fost „lucrat” de anchetatori. Din scrisoare reiese că Berbeceanu se aştepta la repercursiuni împotriva lui, pentru că ar fi deranjat persoane suspuse, care au comis infracţiuni grave.