Tribunalul Hunedoara a retrimis la Parchet dosarul penal în care este judecat Florin Delinescu, fostul custode al Muzeului din Sarmizegetusa Ulpia Traiana, pentru trafic de obiecte de patrimoniu. „Decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de trei zile de la comunicare”, a informat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Ancheta în acest caz a fost realizată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Florin Delinescu şi Ioan Varga au fost arestaţi preventiv în luna mai a acestui an şi eliberaţi trei luni mai târziu. Cei doi au fost acuzaţi de traficarea unor tezaure furate din siturile arheologice ale cetăţilor dacice.
În acelaşi dosar mai sunt anvhetaţi doi dealeri de obiecte de artă, Viorel Hârşan şi Gheorghe Gătăiţanu. Potrivit procurorilor, cei patru sunt acuzaţi că între anii 2010 şi 2013 au aderat la o asociaţie infracţională având ca scop comiterea de infracţiuni la regimul de protecţie al Patrimoniului Cultural Naţional, în urma cărora au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi spălat pentru acoperirea originii infracţionale, mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Anchetatorii au reuşit să recupereze peste 80 de monede antice din aur şi argint pe care le-au găsit asupra hunedorenilor, în timpul percheziţiilor. Bunurile arheologice urmau să ajungă pe piaţa neagră. Pentru a le „spăla” provenienţa, traficanţii de piese de patrimoniu le scoteau la licitaţii în afara ţării, dar demersurile lor erau fictive, pentru că, de fapt, tot ei sau apropiaţii lor erau cei care le achiziţionau.