19.7 C
Deva
duminică, iunie 23, 2024

Două turnuri din Castelul Corvinilor sunt deschise în premieră turiștilor, după restaurare

  • Vineri, 21 iulie, între orele 09:00 – 20:00, va fi Ziua Porților Deschise pentru toți cei care doresc să viziteze Castelul Corvinilor. Turiștii vor intra gratuit la Castelul Corvinilor și vor putea vizita două dintre turnurile sale medievale, reabilitate complet cu fonduri europene, în perioada 2019 – 2023.

„Cu această ocazie vor fi redeschise spre vizitare Turnul vechi de poartă și Turnul Alb, a căror restaurare a fost finalizată”, a informat Muzeul Castelului Corvinilor.
În trecut, cele două turnuri puteau fi vizitate doar la nivelul solurilor, deoarece nivelurile superioare au fost distruse de incendiu de la 1854. Lucrările de restaurare începute în 2019 la Castelul Corvinilor din Hunedoara au scos la iveală încăperi și vestigii necunoscute publicului. Unele au rămas inaccesibile de peste un secol și jumătate, când incendiul puternic a mistuit monumentul istoric și a distrus tavane, podele, căi de acces porți și scări spre aceste locuri.

 

„Lucrările de restaurare demarate în 2019 aduc vizitatorilor Castelului Corvinilor noi spații de vizitare, care au apărut prin refacerea anumitor planșee, în special în Turnul alb și în zona Palatului Bethlen. În Turnul alb a fost refăcută cursiva din lemn, care a fost distrusă de incendiul din anul 1854, iar vizitatorii vor putea accesa toate etajele de apărare ale turnului”, informa arheologul Sorin Tincu, director la Muzeul Castelului Corvinilor.
În timpul lucrărilor de restaurare, la baza Turnului Alb a fost descoperit un întreg etaj de apărare, care a fost astupat de-a lungul timpului şi necunoscut până în prezent. De asemenea, la etajul Turnului vechi de poartă o plombă fragil montată într-o veche intrare a dus la descoperirea altei încăperi, care păstra o parte din fresca de secol al XV-lea, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime.
Turnul vechi de poartă a fost construit în vremea lui Ioan de Hunedoara şi a reprezentat vechea intrare în Castelul Corvinilor. Potrivit istoricilor, accesul în turn se făcea pe un pod, care se înălţa din primul şanţ de apărare al cetăţii. Turnul rectangular avea la bază o intrare largă, carosabilă, alături de una pietonală. În a doua parte a secolului al XV-lea, turnul a fost pictat cu motive geometrice.

Timp de două secole, turnul a avut ca sistem de închidere o hersă (grătar metalic care închidea intrarea cetăţilor medievale, servind ca barieră auxiliară a porţii) şi un pod mobil. Poarta de intrare în turn a fost blocată prin construirea, în vremea lui principelul Gabrie Bethlen, a Turnului Alb. Vechiul turn de poartă şi-a pierdut roul militar şi a fost folosit, după extinderea castelului, ca depozit de murături.
Turnul Alb a fost ridicat la est de vechiul turn de poartă. Este un turn masiv, semicircular, cu patru niveluri de apărare, sprijinite pe platforme de lemn. Data finalizării construcţiei acestuia a fost anul 1621, marcat vizibil în partea superioară a acestuia. Acest turn putea fi înzestrat cu arme de foc, fiind, de asemenea, dublat de terasa de artilerie. El întărea sistemul de apărare al Castelului Covinilor, pe laturile de est şi nord.
Turnul nou de poartă, Turnul Capistrano și Turnul Ne Boisa au fost și ele restaurate și pot fi vizitate de cei ajung la Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/