Cel mai mare şantier din vestul ţării, al autostăzii Lugoj – Deva, a fost deschis în primăvara anului trecut, iar până în luna mai a anului viitor constructorii trebuie să finalizeze lucrările. Pe circa o treime din cei peste traseul de peste 70 de kilometri lucările încă nu au demarat.
Doar 17 kilometri din lungimea totală a viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, în prezent cel mai mare proiect de infrastructură din Vestul ţării, sunt utilizabili. Tronsonul ce reprezintă primul dintre cele patru ale autostrăzii A1 a fost inaugurat în luna decembrie a anului 2013, cu o întârziere de nouă luni faţă de data stabilită iniţial. Chiar şi aşa, din cei 27 de kilometri de autostradă doar 17 kilometri au fost deschişi traficului rutier, iar cealaltă porţiune reprezintă un capăt de linie, punctul final fiind un câmp din zona localităţii Sanoviţa (judeţul Timiş).
Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, termenul final al lucrărilor începute în primăvara anului trecut pe celelalte trei loturi ale autostrăzii Lugoj – Deva este 26 mai 2016. La jumătatea acestui termen, cele trei tronsoane care tranzitează judeţele Timiş şi Hunedoara se prezintă în felul următor.
Lotul al doilea, de 27,4 kilometri, construit între localitatea Traian Vuia (judeţul Timiş) şi limita dintre judeţele Timiş şi Hunedoara, se află în şantier, într-un stadiu incipient. Constructorii lucrează la decopertarea traseului, execută lucrări la terasamente, la podeţe şi au loc foraje. În zona Margina este pregătit terenul viitorului nod rutier.
Lotul al treilea, de la limita judeţului Hunedoara până la Gurasada, va avea circa 21 de kilometri. Lucrările de decopertare a terenului au demarat încă din primăvara anului 2014, iar în prezent proiectul a avansat prin turnarea unor fundaţii, construirea unor podeţe şi a pilonilor viitorului pod peste Mureş din zona localităţii Dobra. În zona Dobra, de altfel, se lucrează mai intens, pentru că aici va fi construit unul dintre marile noduri ale autostrăzii. Totuşi, până în prezent, gradul de finalizare al proiectului, pe lotul al treilea al viitoarei autostrăzi, este în jurul a zece la sută.
Lucrări avansate doar pe lotul IV
Lucrările au avansat pe lotul patru, de circa 22 de kilometri, între Gurasada şi Şoimuş. La jumătatea termenului de proiectare şi execuţie a proiectului, a fost finalizat circa un sfert din proiect. Mai multe porţiuni din traseul autostrăzii sunt la nivel de asfalt binder. Au fost turnate fundaţiile mai multor poduri şi podeţe şi se lucrează la fundaţiile unor viaducte şi la aducerea la nivel a traseului, în zonele deluroase.
Pe aproape o treime din traseul aflat în şantier al viitoarei autostrăzi proiectul nu a demarat. Potrivit specialiştilor, cea mai dificilă porţiune din construcţia viitoarei autostrăzi va fi în zona Şoimuş, unde aceasta se va uni cu autostrada Deva – Sibiu. Aici se află un nod rutier important, care implică doup drumuri europene DN 76 şi DN 7 şi podul peste râul Mureş.
Potrivit contractului dintre CNADNR şi constructori autostrada Deva – Lugoj, loturile II (judeţul Timiş), III şi IV (judeţul Hunedoara şi judeţul Timiş) au ca termen de finalizare luna mai a anului 2016. Primul tronson al autostrăzii în lungime totală de 100 de kilometri a fost dat în folosinţă parţial în decembrie 2013.