După ce au cerut amânarea deschiderii ofertelor pentru a avea timp să cumpere caietul de sarcini, chinezii nu s-au mai prezentat la licitaţia pentru retehnologizarea minelor viabile, înglobate în Complexul Energetic Hunedoara.
Doar polonezii de la Kopex au fost interesaţi de retehnologizarea minelor viabile, iar chinezii de la Compania China Coal, care au şi solicitat amânarea deschiderii ofertelor, nu au mai venit. „Miercuri, la ora 10,00 s-au deschis ofertele. Practic s-au depus documentele pentru certificare, care cuprind aspecte legate de bonitatea firmei, experiență. Urmează acum să stabilim care ofertă se califică și apoi încep negocierile. S-a prezentat, însă, o singură firmă, Famur Kopex din Polonia”, a declarat directorul Complexului Energetic Hunedoara, Daniel Andronache.
Ofertele pentru retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, care intră în componenţa Complexului Energetic Hunedoara, ar fi trebuit deschise în data de 15 ianuarie, dar compania chineză China Coal a solicitat amânarea termenului până în luna februarie pentru a analiza oferta şi să se poată prezenta la licitaţie. Minele viabile ar urma să intre într-un amplu proces de retehnologizare, pentru viabilizarea exploatărilor de cărbune, în condiţiile în care ltima investiţie majoră a fost realizată în urmă cu opt ani, când la Lupeni s-a pus în funcţiune un complex mecanizat. Potrivit calculelor, investiţia în minele viabile ar trebui să se ridice la 60 – 65 de milioane de euro, iar prin retehnologizarea unităţilor extractive se urmăreşte creşterea producţiei de huilă la 1.800.000-2.000.000 de tone şi scăderea preţului pe gigacalorie, pentru a putea fi competitivi pe piaţa de energie electrică.
Cei de la China Coal vor să investească şi în reabilitarea Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia şi au semnat chiar şi un acord în acest sens cu partea română, cu ocazia vizitei la Bucureşti din luna noiembrie a prim-ministrul chinez, Li Keqiang, care a venit în ţara noastră împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri.