În timp ce minerii nu au cu ce lucra şi sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele, şefii lor, spun sincaliştii, pleacă acasă cu „salarii nesimţit de mari” şi se lăfăie în maşini scumpe cumpărate din banii complexului.
Aprovizionare pe cont propriu
Din cauza aprovizionării deficitare, minerii au ajuns să îşi cumpere unele materiale de care au nevoie în subteran. Şi, în acelaşi timp, spun liderii minerilor, şefii din administraţie încasează salarii „nesimţite” şi nu renunţă la parcul auto impresionant. „Cer demisia domnilor director economic Maria Ciobanu, din cauză că nu a adus nici un aport acestui Complex Energetic, doar ne-a dezinformat şi minţit un an de zile, domnului director general adjunct Nicolae Drăgoi, care astăzi ar fi trebuit să fie în sală, alături de noi, să ne dea explicaţii vizavi de acele salarii nesimţite şi faţă de viitorul Complexului Energetic, directorului comercial Giurgiu Vasile şi, bineînţeles directorului general Aurel Niculescu, care trebuia să îi demită pe subalternii lui până cum. Giurgiu Vasile şi Nicolae Drăgoi sunt doi pensionari, care încasează acele sume mari, din punctul meu de vedere, în condiţiile în care tot dumnealor doresc să facă o reducere a programului de lucru la 4 zile, cu care sindicaliştii nu sunt de acord”, a declarat liderul minerilor de la Vulcan, Ion Ciubotaru. El spune că, dacă într-adevăr se doreşte să se facă economie, cu salariile directorilor trebuie să se înceapă. Liderul de la Mina Vulcan vorbeşte de salarii brute de peste 200 de milioane de lei cu care ar fi retribuiţi şefii din fruntea CEH, complex cu mari datorii şi pierderi.
Cer reducerea salariilor pentru şefi
Tocmai din cauza discrepanţelor extrem de mari, liderii Sindicatului Muntele au decis, joi, să ceară reducerea salariilor pentru directorii CEH. Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele spune că abia acum au avut acces la toate datele şi din acest motiv vorbesc doar în acest moment despre salariile directorilor. „Au existat două grile de salarizare, pe cele două contracte colective de muncă (n.r. mineri şi energeticieni), una la care am avut acces – pe Divizia Minieră, unde salariul maxim a fost de 4.800 de lei, iar în zona de energie într-adevăr salarile au fost mult mai mari, ajungând la 10.000 de lei. Acele salarii nefiind publice, ne-au şocat şi pe noi când le-am aflat, dar este un lucru la care lucrăm”, a explicat Nica. El spune că trebuie făcută o medie a salariilor dintre cele două părţi, minerit şi energie, iar grila de salarizare va fi cuprinsă într-o anexă la CCM.
Minerii nu au cu ce lucra
Şi, în timp ce şefii din administraţia CEH încasează salarii extrem de mari, minerii sunt nevoiţi să îşi cumpere materialele cu care trebuie să lucreze. „Noi în mină nu mai avem nici lucrurile de bază. Oamenii au ajuns să îşi cumpere cuie, lanţuri de drujbă, furtunele de perforat, vidiile şi alte obiecte care sunt necesare în activitatea de extracţie. La un salariu maximal de 2200 de lei, nu ne putem compara cu salariul unui director general de un miliard de lei (n.r. anual)”, a precizat Ion Ciubotaru.
În plus, Petre Nica, a declarat că problemele vin şi din trecut: „Toate cele patru exploatări miniere au intrat în acest proces de fuziune dezbrăcate de tot ce înseamnă utilaj, piese de schimb pentru că în perioada de dinainte de fuziune, neavând acces la subvenţie, a trebuit să trăim doar din resurse proprii. Nu au existat bani pentru investiţii. Zi de zi la exploatările miniere s-a tot redus”. Sincopele din aprovizionare, mai spun reprezentanţii sindicatului Muntele, vin şi din cauza faptului că se pierde timp preţios prin plimbarea hârtiilor între Petroşani şi Mintia, unde este directorul comercial. „După fuziune, toată activitatea comercială a acestui complex a fost preluată de către Mintia, de către directorul comercial căruia i-am cerut în scris demisia, pentru că activitatea comercială a fost dusă într-o zonă a tranzitului de hârtii”, a mai spus Nica.
Liderii Sindicatului Muntele au organizat, joi, o conferinţă de presă, pentru a prezenta Contractul Colectiv de Muncă ce va fi înregistrat, vineri, la ITM. Este primul contract comun pentru mineri şi energeticieni, iar sindicaliştii îl consideră un contract bun, ţinând cont şi de veniturile CEH.