Mina Uricani devine istorie în cel mai scurt timp. Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului a atribuit deja contractul pentru dirigenţia de şantier şi asistenţa tehnică la execuţia lucrărilor de închidere şi ecologizare a perimetrului minier.
Un proiect care a fost atribuit la suma de 1741.350, fără TVA, la car se adaugă şi valoarea lucrărilor propriu – zise de închidere şi ecologizarea perimetrului minier. Licitaţia a fost câştigată de Conversmin, societatea de închideri de mine din subordinea Ministerului Economiei, care a prezentat de altfel şi singura ofertă admisibilă. Pentru banii din contract, Conversmin trebuie să asigure asistenţa tehnică pentru toate activităţile necesare în vederea execuţiei lucrărilor de închidere şi ecologizare, în condiţiile şi standardele prevăzute în proiectul tehnic.
Mina Uricani se află cuprinsă în program de închidere şi ecologizare ce se derulează până în anul 2018, după ce în baza indicatorilor tehnico – economici a fost declarată neviabilă şi trecută în administrarea SNIMVJ.
Deşi exploatarea cărbunelui în zona Uricaniului a început încă din anul 1840 când mineritul se limita la exploatarea stratelor superficiale de cărbune, cercetările geologice intense pentru cunoaşterea amănunţită a câmpului minier din zona Uricani au fost întreprinse în anul 1944. Istoricul exploatării industriale a zăcământului din câmpul minier Uricani este prezentat de o seamă de lucrări efectuate în 1946, când a fost săpată galeria de coastă de pe pârâul Balomir. Prin executarea unor lucrări de deschidere şi de pregătire (puţuri, galerii direcţionale, galerii transversale, etc.) s-a făcut posibilă începerea exploatării din anul 1947. Sistematizarea minei s-a făcut începând cu anul 1956, când s-a început săparea puţurilor principale, ceea ce a permis ca din acestea să fie executate o serie de lucrări miniere de deschidere la nivelul mai multor orizonturi