7.7 C
Deva
duminică, septembrie 15, 2024

În perspectiva privatizării CEH. Se lucrează intens la planul investiţional pentru minele din Valea Jiului

Mineritul Văii Jiului trebui să ajungă viabil din punct de vedere al costurilor, aşa încât Complexul Eneregtic Hunedoara să poată ieşi pe piaţa de energie cu preţuri competitive pentru energia produsă. Şi, tocmai din acest motiv, acum se lucrează la un plan investiţional pentru fiecare unitate minieră în parte.

 

mineriMinele din Valea Jiului au nevoie de o infuzie puternică de capital. Este nevoie de investiţii masive, calculate la circa 60 de milioane de euro, pentru că, în general, minerii –care sunt oricum tot mai bătrâni şi bolnavi –  lucrează cu tehnologie de acum 40 de ani. „Sunt mine care nu sunt deloc mecanizate şi s-ar preta la mecanizare. Minerilor le lipseşte, din păcate, absolut tot. Toate sunt vechi, toate sunt… aşa cum sunt. Sigur, prioritate are securitatea şi sănătatea în muncă”, spuen directorul general al CEH, Daniel Andronache. Toate aceste lipsuri se resimt direct în costurile de producţie, care fac mineritul o activitate păguboasă. Acest lucru trebuie, însă, redresat, drept pentru care se lucrează la un plan investiţional amănunţit. „ Am discutat cu fiecare director de exploatare minieră şi am plecat de la preţul de astăzi al GCal. Noi trebuie să ajungem la un preţ al GCal între 50 şi 60 de lei pe total divizie minieră. pe fiecare mină facem un calcul de investiţii – câţi bani trebuie să băgăm în fiecare mină, să corelăm cu politica de personal (câţi oameni trebuie să plece în următorii doi ani, câţi ne trebuie să întinerim forţa de muncă, să facem formaţiile tip) şi vom ajunge la o sumă necesară”, a mai spus Andronache. CEH nu are banii necesari realizării investiţiei, drept pentru acre se va apela, la fel ca şi în cazul Termocentralei Mintia, la un credit furnizor ce va fi restituit în bani sau în energie. „Caietul de sarcini este aproape gata, la publicarea caietului de sarcini venim cu acest plan investiţional, ne pregătim şi politica de personal şi, spre sfârşitul anului vom ieşi cu acest plan pe SEAP să începem derularea achiziţiei”, precizează sursa citată anterior. Pentru investiţiile din minerit este posibil ca banii să vină din China, de la acelaşi grup care este interesat şi de investiţiile de la Mintia, pentru care au achiziţionat caietul de sarcini.

Se pregăteşte privatizarea CEH

Iar toate acestea trebuie realizate acum, pentru că anul viitor este programată privatizarea Complexului Energetic Hunedoara. Şi, până atunci, se parcurg toţi paşii necesari. „Există o comisie care lucrează la acest lucru. Pe 1 octombrie este licitaţia pentru selectarea firmei de consultanţă. Sunt cinci societăţi care s-au calificat. După deschiderea ofertelor, vom cunoaşte firma de consultanţă care trebuie să ne găsească investitor. De asemenea, rolul acesteia este de a ne conduce la respectarea legislaţiei, aşa încât privatizarea să fie făcută în concordanţă cu prevederile legislaţiei noastre şi a   Uniunii Europene”,a  explicat directorul general al CEH, Daniel Andronache.

Privatizarea CEH ar însemna ca un investitor strategic să achiziţioneze 51% din acţiunile complexului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/