O parte din locuitorii comunei Certeju de Sus se confruntă cu lipsa totală a locurilor de muncă. Fie muncesc cu ziua, fie împart alocaţiile sau banii din pensia părinţilor la mai mulţi membrii ai familiei ceea ce înseamnă căşi duc traiul cu greu de pe o lună pe alta.
La intrare în comună, casele colorate care mai de care şi cu un aspect în totalitate de vile nu tear duce niciodată cu gândul că în cealaltă parte totul pare rupt din filme, dar nu din acelea cu final fericit. Brusc dai peste blocuri cu un aspect greu de imaginat, feţe de oameni trişti, bătuţi de soartă sau, mai bine spus, lăsaţi în voia sorţii, îţi indică faptul că aici lucrurile nu stau aşa cum pare la intrare. La orice plimbare prin comună întâlnești, indiferent de oră, oameni în floarea vârstei, care ar dori să muncească, dar nu au unde. Mai toți au încercat să se angajeze prin zonă, deoarece în Certej nu sunt mai locuri de muncă, după sistarea activității din minerit, din urmă cu circa zece ani. O parte au găsit servicii, dar foarte prost plătite, deoarece mulți din comună nu au studii, și dădeau mai mulți bani pe navetă decât câștigau. Așa că mulți dintre ei trăiesc din pensiile părințiilor, alocațiile copiilor sau din munca cu ziua, pe la diverși din comună, dar nici asta nu se întâmplă prea des, tot din lipsa banilor. Singura lor șansă este să se extindă investiția din minerit.
„Rata șomajului din comună este una foarte mare, de peste 20%, care depășește media pe țară. Din fericire, însă, investitorul din minerit a început să facă angajări și, în prezent putem spune că o parte însemnată, chiar dacă este vorba doar despre zece procente dintre cei care au solicitat, șiau găsit un loc de muncă. Zilnic, însă, vin la primărie oameni să se intereseze de un loc de muncă. Unii vin să depună cereri de angajare, iar alții, care au făcut acest lucru mai demult, se interesează dacă au mai apărut schimbări în legătură cu acest aspect. Este drept, însă, că mai sunt și persoane neserioase, care, deși se plâng că nu au unde lucra, abandonează apoi repede locul de muncă, dar nu au fost multe cazuri. În cazul tineretului însă, există, în continuare, mirajul Occidentului și, când găsesc ceva de lucru în străinătate, pleacă. Tot la capitolul negativ îi înscriu și pe cei care preferă să stea acasă, pe diverse fonduri, deoarece și Executivul încurajează nemunca prin măsurile care le ia. Bunăoară, acum valoarea alocației copiilor a fost scoasă din cea a ajutorului social și mulți preferă să stea acasă, pe 4500 de lei. Am făcut anchete sociale și, la cei apți de muncă, leam oferit posibilitatea de a se angaja, ca și necalificați, la investitorul din minerit”, a spus Petru Adrian Cîmpian, primarul comunei Certeju de Sus. (Andreea Buga)