11.4 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

EVENIMENT DE EXCEPŢIE. Începe „Dacfest”, un festival ce nu trebuie ratat

Prima ediţie a manifestărilor de la Costeşti de după preluarea Sarmizegetusei Regia de către Consiliul Judeţean Hunedoara se anunţă a fi un eveniment deosebit. Vor fi şase zile de „istorie, natură, cultură”, cu spectacole pentru toate gusturile în care se vor îmbina sărbătoarea dacilor cu tradiţionala manifestare de pe platoul de la Costeşti

main mic dr

Evenimentul se va desfăşura în perioada 20 – 25 august sub denumirea: „DACFEST – istorie, natură, cultură”,  Costeşti 2013, Judeţul Hunedoara. Organizatorii festivalului (Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Hunedoara şi Primăria comunei Orăştioara de Sus) au pregătit un program special şi foarte bine asortat.

 

Calendarul unei săptămâni în casa dacilor

 Marţi, 20 august, în prima zi a festivalului, va fi Ziua Porţilor Deschise la Sarmizegetusa Regia, un prilej pentru toţi cei care mai au îndoieli să vadă că monumentul UNESCO are acum altă faţă chiar dacă preluarea sitului arheologic s-a făcut „din mers”, cu resurse financiare modeste pentru anul în curs din motive ce ţin de legea administraţiei publice. Pe parcursul acestei zile, între orele 8 şi 18, accesul în cetate va fi gratuit, iar vizitatorii vor fi ghidaţi de specialişti.

Miercuri 21 august, la Orăştie, în Piaţa Victoriei va fi o paradă a veşmintelor antice. Spectacolul începe de la ora 18 şi va fi susţinut de „dacii” de la Terra Dacica Aeterna şi de „romanii” din Asociaţia Culturală Apulum Reenactment, două organizaţii cultural-istorice care vor prezenta, joi, de la ora 11, pe platoul de la Costeşti diferite activităţi civile şi militare din perioada antică precum şi jocuri interactive pentru copii. Tot atunci, curioşii vor putea să vadă ce armament foloseau soldaţii daci şi romani. Seara se va încheia cu un concert rock susţinut de formaţia Pragu’ de Sus.

Seară de muzică şi poezie cu Mircea Vintilă

Vineri de la 11 începe competiţia pentru „Sica de aur”, o întrecere între feciorii din satele comunei Orăştioara cu probe de îndemânare şi bărbăţie ca-n vremea Regatului Dac. Seara de la ora 18 va începe „Marea confruntare între daci şi romani”, un spectacol extrem de bine primit de public în anii trecuţi, o confruntare care se derulează după un scenariu diferit în fiecare an.

Bătălia va fi urmată (ora 20) de un concert folk cu Mircea Vintilă alături de Cătălin Stepa, Focul Viu şi Florin Paul Caman iar târziu în noapte va fi aprins Focul Sacru.

Sâmbătă va fi amenajat un târg de produse tradiţionale din judeţul Hunedoara, cu meşteri olari, brutari şi mezelari. „Produs în Hunedoara” este un târg patronat de Consiliul Judeţean şi se află la a doua ediţie. Produsele vor putea fi gustate şi pe parcursul zilei de duminică. În seara de sâmbătă  vor concerta : DJ Rynno cu Sylvia, Bere Gratis şi Puya, iar la final va fi lansat un foc de artificii.

E loc pentru toate gusturile

Ultima zi a festivalului (duminică, 25 august) va fi dedicată folclorului autentic şi pentru prima dată în mod oficial va urca pe scenă orchestra Ansamblului Profesionist „Drăgan Munteanu”, trupă înfiinţată anul acesta de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Chiar dacă unii vor strâmba din nas, bâlciul de mărunţişuri îşi va găsi un loc pe platoul de la Costeşti într-un spaţiu aparte, delimitat de manifestările festivalului. „Nu putem interzice Primăriei Orăştioara de Sus să renunţe la închirierea locurilor pentru tarabagii şi nici oamenilor din zonă – care au doar două astfel de târguri pe an – să nu cumpere ce vor. Dar în acest an vor fi amplasaţi în afara zonei în care se ţine festivalul propriu-zis. Am dorit ca aceste zile de festival să aparţină tuturor, să oferim un program pentru toate gusturile”, a declarat vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint într-o conferinţă de presă.

Pentru manifestările de la Costeşti s-au alocat fonduri de la Consiliul Judeţean Hunedoara (80.000 lei) şi de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (40.000 lei, din care 35.000 de lei vin direct de la Ministerul Tineretului şi Sportului).

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/