Ziua îndrăgostiţilor în varianta americană a prins foarte bine la români
Deşi blamată de mulţi şi considerată nimic altceva decât o sărbătoare comercială, care aduce încasări uriaşe, totuşi Valentine’s Day, pare să fie de neoprit ca şi formă de divertisment, mai mult sau mai puţin cu iz romantic.
Românilor le place să importe cam tot ceea ce este popular şi “cool” în alte părţi ale lumii. Şi asta nu se întâmplă pentru că noi nu suntem originali, ci pentru că aduce un plus de savoare şi îmbunătăţire propriilor noastre tradiţii populare. Deşi noi avem deja propria sărbătoare tradiţională a iubirii, denumită “Dragobete“, şi sărbătorită îndeosebi în zonele rurale, pe data de 24 februarie, totuşi, românii par sa fie mult mai dornici să respecte mult râvnitul Valentine’s Day, sărbătorit cu mare fast în cluburi şi restaurante în data de 14 Februarie. Această zi, comemorează pe Sf. Dwynwen, sfânt al îndrăgostiţilor galezi. În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu, drept Sfântul Valentin şi este sărbătorita ca în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentinsdag”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbătorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf. Gregor.
Ce aşteptări au fetele şi băieţii de la această sărbătoare ?
Cred că încărcătură emoţională este la cote înalte de ambele părţi. În cazul cuplurilor deja bine sudate “EA” aşteaptă cu siguranţă, fie un inel de logodnă, fie un cadou costisitor, sau cel puţin o declaraţie de dragoste şi nelipsitul buchet de flori. Presiunea cea mai mare parvine bărbaţilor. Aceştia, deseori ştiu care sunt aşteptările consoartei lor şi dacă nu au avut înţelepciunea să se pregătească în timp util, se pot aştepta la o seară ratată, sau cel puţin la o privire încruntată din partea iubitei.
Segmentul de vârstă care sărbătoreşte Valentine’s Day-ul importat, este de 16-30 ani. Cei foarte tineri, sunt adepţii cluburilor de noapte, unde petrec până în zori şi îşi fac declaraţii de iubire, cei singuri fac tot posibilul să fie irezistibili, pentru a-şi găsi perechea şi cei trecuţi de vârsta adolescenţei, pot fi stimulaţi de conotaţia acestei zile şi îşi pot face planuri reale ( sau mai puţin reale ), de viitor. Cert este că Valentine’s Day, ne face mai buni, mai pasionali, şi de ce nu, mult mai atenţi cu jumătatea noastră. Să nu uităm că “noaptea magica“, scoate la iveala toate calităţile pe care le posedăm şi ne impune restricţii în ceea ce priveşte latura noastră mai puţin plăcută. Oricum ar fi denumită această zi a iubirii…oricând ar fi sărbătorită… este de bun augur şi din punctul meu de vedere, ar trebui ca cel puţin lunar să celebrăm IUBIREA pentru că este singurul mecanism autentic din lume care scoate la iveală tot ceea ce avem noi mai bun, ne face mai umani şi mult mai toleranţi. Iubiţi-vă sincer! (Cristina Mihaela Zaharia)