10.7 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, propune publicului, o nouă prezentare din patrimoniul său istoric, în cadrul PROIECTULUI  EXPONATUL LUNII, luna februarie 2020.

 

Exponatul lunii februarie 2020 este un aparat de fotografiat cu burduf, AGFA Billy-Record cu lentile Anastigmat Jgestar”, cu diafragma cuprinsă între 1:8.8 și 1:16 mm, fabricat între anii 1933 și 1942. Aparatul este însoțit de două role de film în format lat, dar și de mai multe fotografii (6×9 cm), realizate cu asemenea role. Aceste piese aduc indicii suplimentare despre interesul arătat de hunedoreni artei fotografice.

Fotografiile expuse sunt doar câteva dintre cele realizate cu mai sus menționatul aparat de fotografiat, de către un fotograf amator (mai precis fără atelier fotografic), de profesie farmacist, Mircea Pompiliu Selmerean. Una dintre ele redă un instantaneu surprins la un eveniment organizat la Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” (situat în satul Binținți, orașul Geoagiu, județul Hunedoara), în fotografie fiind imortalizați mai mulți participanți care s-au grupat în fața bustului aviatorului, bust realizat în 1933 de către sculptorul Ion Dumitriu-Bârlad. Mai multe fotografii sunt semnate Foto: Pompi”, ele redând personaje, peisaje sau aspecte de arhitectură locală din localiatatea unde și-a petrecut copilăria farmacistul-fotograf (Șibot, azi în județul Alba), dar și din mai multe locuri prin care l-au purtat pașii pe autor.

Născut pe 17 februarie 1924, urmează școala primară la Șibot (1930-1935), apoi cursurile Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie (1935-1943). Studiile la Facultatea de Farmacie le începe la București, dar le finalizează la Cluj, în 1948. Anul următor, în urma unei delațiuni prin care a fost acuzat că nu a specificat că ar fi fost membru al Partidului Național Țărănesc este condamnat la opt ani de închisoare. Trece prin închisorile de la Cernavodă Port, Aiud, Gherla, Oradea ș.a., dar și prin lagărul de muncă „Peninsula”, lângă Valea Neagră (Canalul Dunăre – Marea Neagră). În 1957 este eliberat și începe să practice meseria de farmacist și să-și dedice timpul liber pasiunii pentru fotografie, menționează dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific III în cadrul  Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. 

Exponatul  poate fi văzut, în spaţiul special amenajat şi dedicat Proiectului Exponatul Lunii, din holul Castelului Magna Curia, pe tot parcursul lunii februarie 2020, de marţi până duminică, între orele 9.00-17.00.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/