12.6 C
Deva
vineri, decembrie 1, 2023

Exponatul lunii februarie. Potir din faianţă cu o vechime de aproape 200 de ani

Vizitatatorii muzeului devean pot admira pe parcursul acestei luni o piesă deosebită, realizată între anii 1820-1859, în  atelierul de la Batiz

potir 1

 

Un potir de o deosebită valoare artistică, realizat în secolul XIX cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz este în februarie “Exponatul lunii”  la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Simboluri creştine realizate din albastru de cobalt

Potirul din fainţă face parte dintre piesele create în serie mică la atelierul care a funcţionat între anii 1805-1865. Piesa a fost realizată  între anii 1820-1859, când atelierul de la Batiz practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnatura artistului, dar şi data execuţiei, respectiv data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.

Piesa din faianţă lucrată cu meşteşug în urmă cu peste 150 de ani în apropierea Devei, va putea fi admirată pe parcursul acestei luni în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/