O asociere de firme, condusă de SC Euras, societatea care a reabilitat incintele II și III ale Cetății Devei în perioada 2013 – 2016, este singurul ofertant pentru lucrările de restaurare a Cetății Devei – incinta I.
Investiția finanțată cu fonduri europene a fost scoasă la licitație publică în luna iunie, de municipalitate. Inițial, la licitație s-au înscris alte două societăți: SC Comsid Tehnossteel – care s-a retras și s-a asociat cu SC Euras, și SC Decorint – care nu a depus oferta de preț. În 24 noiembrie oferta constructorilor va fi evaluată tehnic și financiar, iar în funcție de rezultatele evaluării va urma deliberarea și atribuirea acesteia.
În iulie 2019, a fost semnat, la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, contractul de finanţare pentru proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva, monument al naturii şi istoric cu valoare turistică ridicată din Municipiul Deva – Refuncţionalizarea Incintei I”. Un an mai târziu, Primăria Deva a scos la licitaţie publică execuţia lucrărilor la „palatul medieval”, la cinci ani după finalizarea lucrărilor de reabilitare a incintelor exterioare (2 şi 3) ale monumentului istoric cu ajutorul unei finanţări europene de aproape nouă milioane de euro.
Investiția, estimată la 16,6 milioane de lei cuprinde consolidarea şi reabilitarea zidurilor de piatră, reabilitarea turnurilor, refacerea planşeelor intermediare şi a şarpantei din lemn, închiderea golurilor exterioare (uşi şi ferestre) cu tâmplărie din lemn, realizarea iluminatului arhitectural, de siguranţă şi festiv, instalarea unui sistem de supraveghere video şi racordarea la utilităţi. Se va interveni pe o suprafaţă de aproximativ 2.060 metri pătraţi. Lucrările de refuncţionalizare a Incintei I vizează Turnul Porţii, Curtea Mică, Magazia de arme, Palatul princiar, pivniţele, Corpul de gardă, Arestul, Temniţa, versantul cu stânci dislocate în urma exploziei din 1849. Incinta I va fi branşată la reţeaua de apă şi canalizare. Termenul de realizare a investiţiei este de doi ani de la semnarea contractului.