Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara este parte civilă într-un proces ce vizează trei oameni de afaceri din Târgu Mureş. Dosarul a fost instrumentat de procurorii anticorupţie, iar prejudiciul depăşeşte 3 milioane de euro.
Trei oameni de afaceri din Târgu Mureş au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş, într-un dosar ce vizează mai multe infracţiuni de natură financiară şi care au prejudiciat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara. Potrivit DNA, cei trei afacerişti vizaţi sunt Cristian Mihuţ, administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., Valentin Grigore Buruiană, , administrator de drept al S.C. EURO PET IND S.R.L., resăectiv Jozsef Nemeth, administrator de fapt al S.C. EURO PET IND S.R.L. şi SC EURO PET IND SRL. Cei trei sunt acuzaţi de stabilire cu rea credinţă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, evaziune fiscală (omisiunea evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate), dar şi instigare improprie la evaziune fiscală (evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale).
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, „în cursul anilor 2009 – 2011, inculpaţii Mihuţ Cristian şi Buruiană Valentin George, în calitate de administratori de drept ai SC EURO PET IND SRL Târgu Mureş, fiind determinaţi şi coordonaţi de inculpatul Nemeth Jozsef, administrator de fapt al aceleiaşi societăţi comerciale, în scopul obţinerii în mod ilicit de importante sume de bani de la bugetul de stat, au implicat această firmă (cu obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al echipamentelor sanitare, transporturi rutiere şi servicii de mutare) într-un mecanism evazionist care viza, în principal evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni comerciale fictive (încheiate cu diverse firme, parte dintre acestea controlate de inculpaţi), omisiunea de a înregistra livrările de bunuri şi servicii către clienţii societăţii, stabilirea cu crea credinţă a sumelor cu titlu de TVA deductibilă sau TVA colectată aferentă livrărilor intracomunitare declarate, pentru care nu s-a justificat scutirea de la plata TVA. De asemenea, inculpaţii au ridicat din societate sume de bani pentru care nu s-a făcut dovada utilizării în interesul societăţii”.
În această modalitate, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 13.356.848 lei (echivalentul a aproximativ 3.246.602,66 euro), reprezentând TVA, impozite pe profit, impozit pe dividende. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara s-a constituit parte civilă în procesul penal, iar în vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând tuturor inculpaţilor. De asemenea, la solicitarea procurorilor anticorupţie, Tribunalul Mureş a luat faţă de persoana juridică SC EURO PET IND SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare judiciară pe un termen de 60 de zile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.