*Un singur abataj mai este funcţional
De duminică dimineaţă, salvatorii minieri au lucrat din greu pentru a stăvili un foc endogen, produs în subteranul Minei Petrila ca urmare a autoaprinderii cărbunelui. Munca este titanică, însă nicio persoană nu a fost pusă în pericol în această etapă, pentru că inundarea abatajului cuprins de foc se face de la suprafaţă. Grav este că exploatarea minieră rămâne cu o singură capacitate de producţie funcţională.
Situaţie periculoasă la Mina Petrila, acolo unde s-a autoaprins cărbunele în subteran, într-un abataj aflat chiar la limita cu cel unde, în 2008, s-au produs cele două explozii consecutive care au ucis 13 mineri şi salvatori minieri. Zona era atent monitorizată împreună cu specialiştii de la INSEMEX şi ITM; Hunedoara, spune directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mină, Aurelian Anghel, tocmai pentru că exista factorul de risc. Şi tocmai din acest motiv de data aceasta nu a mai urmat o tragedie. „Duminică, la schimbul I, echipele de intervenţie au semnalat că la abatajul 433 s-a aprins cărbunele. Am luat decizia de a închide zona respectivă, dar nu prin construcţii de izolare, ci prin inundarea completă, care s-a făcut controlat de la suprafaţă”, a declarat Aurelian Anghel, directorul SNIMVJ, de care aparţine Exploatarea Minieră Petrila. Este o metodă prin care nimeni nu este pus în pericol de o eventuală explozie, dat fiind faptul că în minele de cărbune se formează pungi de metan, însă este ireversibilă. Dacă digul de protecţie poate fi dărâmat, în cazul în care se constată că dincolo de el nu mai există nici un pericol, inundarea completă duce la compromiterea definitivă a respectivului abataj minier.
A intrat pe program de închidere
Aurelian Anghel estimează pierderile la circa 25% din totalul producţiei stabilite pentru această unitate extractivă, dar a precizat că a fost deja întocmit un program de redresare ce vizează în principal formarea mai multor echipe ce vor lucra şi sâmbăta şi duminica, aşa încât să se încadreze în producţia stabilită. Înainte de producerea incidentului, Mina Petrila avea două capacităţi de producţie de unde se extrăgea huila, aşa încât acum mai rămâne una singură.
Exploatarea Minieră Petrila şi-a început activitatea în urmă cu mai bine de 150 de ani, fiind prima mină din Valea Jiului. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului. Cele trei unităţi miniere se află pe program de închidere, ce se derulează, potrivit unei decizii a Uniunii Europene, până în anul 2018.