-1 C
Deva
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO. Încă două cuiburi de dinozauri descoperite în Geoparcul de la Haţeg

Sute de vizitatori au trecut, ieri, prin Geoparcul Dinozaurilor „Ţara Haţegului”, chiar când administraţia Geoparcului a celebrat Ziua Vulcanilor. Un vulcan activ, care a „scuipat” dulciuri pentru copiii participanţi, dar şi peste 50 de voluntari care au făcut animaţie în parcul din Haţeg i-au întâmpinat pe turişti. Vizitatorii Geoparcului au fost așteptați și în celelalte cinci puncte de vizitare: expoziția ”Balauri, dragoni, dinozauri” din orașul Hațeg, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot, Casa Vulcanilor, din Densuş, Casa Dinozaurilor Pitici şi Casa Tradițiilor din localitatea Sînpetru. La General Berthelot două noi cuiburi de Telmatosaurus transylvanicus i-au aşteptat pe vizitatori, alături de celalte fosile de dinozauri. Cele două cuiburi conţin 14 ouă de dinozauri şi au fost descoperite în urmă cu aproximativ două săptămâni, la Livezile, un sat din comuna General Berthelot, acestea fiind protejate de un strat de argilă roşie, care a permis fosilizarea. În total, la Centrul de Ştiinţe şi Arte din General Berthelot, sunt acum peste 40 de ouă de dinozaur, iar cercetările în teren vor continua şi pe parcursul anilor următori.

Casa Vulcanilor, deschisă pentru vizitare

 

De asemenea, turiştii au fost încântaţi să descopere Casa Vulcanilor, reabilitată şi vizitabilă nu doar în exterior, în timp ce administratorul de patrimoniu al Geoparcului, Cristian Ciobanu, le-a explicat vizitatorilor istoria evoluţiei, de acum 72 de ani şi până în zilele noastre, arătându-le, pe „Puntea peste timp”, chiar şi „primul haţegan” apărut în zonă. În plus, vizitatorii au avut ocazia să folosească lada micului explorator şi să descopere urme fosile ale viermilor care trăiau cândva  pe fundul mării, care acoperea ceea ce acum este depresiunea Haţegului, în urmă cu peste 70 de milioane de ani. Ce este un vulcan? Cum erupe un vulcan? Care este legătura dintre vulcani și dinozaurii de pe fosta insulă a Hațegului? Sunt doar câteva dintre întrebările care şi-au găsit răspunsul de ”Ziua Vulcanilor”, un nou eveniment educațional ce are loc în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București. Ziua de 24 august a fost aleasă datorită rezonanței sale în rândul celor pasionați de vulcanism. În această dată, în anul 79, a erupt vulcanul Vezuviu, iar în urma acestei erupții orașele antice Pompei și Herculaneum au fost complet distruse. Totuşi sub stratul gros de lavă și de cenușă vulcanică, arheologii au reușit să descopere și să reconstituie aspecte importante ale vieții de zi cu zi a lumii antice”, explică Adina Popa, specialist comunicare la Geoparcul Dinozaurilor – „Ţara Haţegului”.

Oua de dinozaur

Mascota Casei Vulcanilor: Andi Andezitul

 

”Ziua Vulcanilor” a început, ieri, în Parcul Copiilor din Hațeg: copiii, dar şi adulţii au fost invitați să participe la ateliere educaționale, să se implice în diverse jocuri, să creeze un vulcan folosind nisip kinetic, să asiste la erupția surpriză a unui vulcan și să îl cunoască oficial pe Andi Andezit, simpatica mascotă a Casei Vulcanilor realizată de voluntarii pentru Geoparc, aflată la prima sa ieșire în public. Andi Andezit este realizat chiar din andezit, o rocă vulcanică ce provine din vulcanii existenți în urmă cu aproximativ 70 de milioane de ani pe fosta insulă a Hațegului. ”La prima vedere, Andi Andezit este foarte tăcut, însă m-am împrietenit deja cu el pe fFcebook și sunt convinsă că în mediul online va fi foarte activ și ne va oferi o mulțime de informații interesante și utile, așa că vă invit să îl căutați și să vă împrieteniți și voi cu el. Proiectul “Educație în Geoparc cu Andi Andezit” este o modalitate de a învăța în natură și de la natură, iar Ziua Vulcanilor este evenimentul prin care dorim să le spunem și celorlalți ce am aflat noi”, a povestit Ariana Dănuț, care e voluntar la Geoparc.

 

Balauri, dragoni şi dinozauri

 

Pe tot parcursul zilei, Casa Vulcanilor și Livada Senzorială din comuna Densuș a avut porţile deschise pentru turiști, cu o nouă filosofie de vizitare și interpretare. Aceasta oferă posibilitatea unei călătorii imaginare în timp, pe parcursul căreia, cu ajutorul simțurilor, turiştii pot afla o mulțime de informații despre vulcanismul din zonă, dar și despre importanța unei arii naturale protejate. De altfel, Casa Vulcanilor este cel mai premiat proiect și cel mai popular punct de interpretare în rândul voluntarilor pentru Geoparc.

 

Cinci organizaţii şi Agenţia de Mediu marchează Ziua Vulcanilor

 

Evenimentul este parte a proiectului ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit”, derulat de Asociația Drag de Hațeg, în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București, Asociația Pro Educație, Istorie și Cultură Corvinias, Asociația Pixel viu, dar și Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara. Proiectul constă în crearea a trei programe educaționale care conțin informații, aplicații și experimente legate de Pământ, Natură și Om. Programele sunt testate cu ajutorul a 10 grupe de elevi din județul Hunedoara, împărțiți pe trei categorii de vârstă. De asemenea, proiectul are și o componentă de promovare prin intermediul evenimentului ”Ziua Vulcanilor”, a unei serii de spoturi video și a mascotei Andi Andezit. Proiectul urmăreşte să integreze Casa Vulcanilor într-un sistem eficient de educație şi explorare, marca Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.  Cele trei proiecte majore desfăşurate în această vară la Geoparc sunt ”Educație în Geoparc cu Andi Andezit”, ”Ambasadorii Geoparcului” și ”Banca de EcoInvestiții în Educație”. Ele au fost derulate cu finanțări din partea Fundației pentru Parteneriat și MOL România, câștigate în urma unui concurs național de proiecte. Proiectele verii se alătură celorlalte evenimente culturale, educaționale și sportive desfășurate în Geoparc: Crosul Cetății Regale a Hațegului, Festivalul Dinozaurilor și schimbul cultural desfășurat recent între geoparcurile internaționale UNESCO – Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și Geoparcul Luberon din Franța.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/