Ilic Ljubisa, sârbul judecat pentru că ar fi condus o grupare de traficanți de tezaure antice, sustrase din Munții Orăștiei, va fi audiat la Curtea de Apel Alba Iulia prin videoconferinţă. Instanţa a stabilit ca termen 27 aprilie 2016, iar la această dată vor mai fi audiaţi alţi cinci martori propuşi de Parchet. Ilic Ljubisa se află în Belgrad şi nu s-a prezentat până în prezent la procesul în care a fost condamnat, pe fond, de Judecătoria Deva, la cinci ani de închisoare şi la plata a aproape 300.000 de euro daune către statul român, a informat, recent, Curtea de Apel Alba Iulia.
„Obligă pe inculpatul Ilić Ljubiša să plătească părţii civile Statul Român prin Ministerul Culturii sumele de: -140.040 Euro reprezentând cheltuielile ocazionate de repatrierea şi expertizarea a două brăţări dacice din aur (nr. 7 – 8); -140.000 Euro reprezentând compensaţii echitabile achitaţi colecţionarului elveţian”, se arată în sentința dată de Judecătoria Deva, în primă instanță.
Magistrații au lăsat nesoluţionată deocamdată acţiunea civilă privind pe inculpaţii Luncan Ilie şi Ilić Ljubiša, cu privire la şase brăţări din aur masiv, vândute unui colecţionar american.
Ancheta penală în dosarul traficanților de comori a fost finalizată în 2008 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar procesul a început la Judecătoria Deva. Curtea de Apel Alba Iulia judecă apelurile declarate în cauză, după ce magistrații din Deva i-au condamnat pe cei zece inculpați din acest dosar la pedepse cuprinse între doi ani și șase ani de închisoare. De asemenea, inculpații vor trebui să achite daune de aproape 1,5 milioane de euro, conform sentinței pronunțate de Judecătoria Deva și contestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Epopeea comorilor dacice
În dosarul finalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2008, au fost trimişi în faţa instanţei Ilic Ljubisa (cetăţean sârb), Radu Horia Camil, Daniel Jurcă, Călin Corhan, Ioan Bodea, Ilie Luncan, Viorica Luncan, Daniel Moc, Ovidiu Olah şi Remus Popa, fiind inculpaţi pentru că în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă de aproximativ trei milioane de euro. Bunurile sustrase, printre care mai multe brăţări dacice din aur masiv, au ajuns în Occident, fiind vândute pe piaţa neagră a antichităţilor. În prezent, peste 55 de kilograme de aur, în monede şi bijuterii antice, sunt căutate prin INTERPOL, potrivit celui mai recent comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Valoarea tezaurelor este impresionantă. Astfel, “sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor dosare penale: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kilograme), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kilograme), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc”.