Chiar dacă numărul turiştilor a scăzut faţă de anii în care Lacul Cinciş era destinaţia de weekend preferată a locuitorilor Hunedoarei, malurile barajului au devenit tot mai aglomerate de vile şi case de vacanţă. Afacerile în turism nu au funcţionat pentru toată lumea.
Mai multe din zecile de construcţii ridicate în ultimii ani pe malul Cincişului au rămas nefinalizate, iar criza prin care au trecut proprietarii lor le-a adus pe acestea pe lista imbobilelor scoase la vânzare. Chiar şi campingul lacului Cinciş se află în ofertă. Proprietarul zonei întinsă pe 10.200 de metri pătraţi cere 700.000 de euro pe terenul pe care au fost amplasate 11 căsuţe de vacanţă, locuri de parcare, două spaţii comerciale dintre care unul poate funcţiona ca discotecă, un teren de plajă şi o zonă de picnic.
În aceeaşi zonă, o vilă cu un teren de aproape un hectar şi încă un teren pe malul lacului sunt oferite spre vânzare de Arcelor Mittal, proprietarul combinatului din Hunedoara, care deţine imobilele, însă nu a mai investit în ele. Terenurile de pe malul lacului au preţuri de la 10 euro pe metru pătrat, în funcţie de suprafaţă şi de apropierea de apă. De exemplu, un teren de 7.200 de metri pătraţi în zona Casei Albe este oferit la preţul de 72.000 de euro. Cu 10.000 de euro se poate cumpăra un teren de 400 de metri pătraţi la mică distanţă de apă.
Lacul artificial devenit zonă turistică
Lacul Cinciş a fost înfiinţat la începutul anilor 1960, ca lac de acumulare. Patru sate din zonă au fost strămutate, iar vetrele lor aflate pe valea râului Cerna au fost inundate. După 1989, proprietarii terenurilor din zona lacului au cerut să fie reîmproprietăriţi, iar cei mai mulţi au vândut apoi terenurile obţinute pe malul lacului.
Lacul Cinciş şi-a pierdut din atractivitate, după ce malurile acestuia au fost transformate în parcele, iar treptat au fost ridicate aici zeci de vile şi case de vacanţă. Cei mai bogaţi oameni din Hunedoara deţin imobile pe malul lacului.