Proiectul de restaurare a celui mai important monument istoric din Deva va demara de astăzi. Lucrările vizează două dintre cele trei incinte ale cetăţii, pentru care administraţia locală a accesat fonduri europene.
Radu Dragomir, consultantul care se ocupă de proiectul european de restaurare a Cetăţii Devei, al cărui beneficiar va fi Primăria municipiului Deva, a declarat că de astăzi vor începe lucrările de reabilitare a două dintre incintele monumentului istoric. Reprezentanţii administraţiei locale susţin că proiectul „Reabilitarea zonei urbane Dealul Cetăţii Deva” are o valoare de 38 de milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene va fi de 22 de milioane de lei, cea a Guvernului României este de 3,3 milioane de lei, iar administraţia locală contribuie cu 13 milioane de lei. „Lucrările vizează restaurarea a două dintre incintele cetăţii Devei (de la baza monumentului), cu ajutorul unei finanţări europene. Pentru reabilitarea incintei unu a cetăţii, fosta administraţie locală nu a accesat fonduri europene, preferând să o facă pe cheltuiala proprie. Însă lucrările nu au mai fost duse la bun sfârşit”, a precizat Andrei Nistor, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Deva.
Cheltuieli mari, fără rezultate
În mod normal, spun reprezentanţii actualei administraţii, fosta conducere a primăriei trebuia să includă şi incinta unu (curtea interioară a cetăţii) în acelaşi proiect european, pentru că astfel lucrările erau mai puţin costisitoare. În 2007, Primăria Deva a încheiat un contract cu firma ASAR GRUP, care prevedea lucrări de reabilitare a incintei unu a cetăţii, în valoare de 2,4 milioane de lei. Contractul a fost reziliat în luna iulie a anului trecut fără a fi dus la bun sfârşit. A fost încheiat de comun acord, după ce între timp primăria a plătit constructorului suma de două milioane de lei. Tot în 2007, Primăria Deva a mai semnat un contract privind restaurarea incintei unu a monumentului istoric, în valoare de peste opt milioane de lei, cu firma SC EURAS SRL din Satu Mare, contract finalizat în urmă cu un an.
Reprezentanţii Primăriei Deva susţin că lucrările contractate de vechea administraţie locală au fost un eşec, iar în prezent caută soluţii pentru a continua restaurarea curţii interioare a monumentului sau, măcar, pentru a construi reţeaua de canalizare şi apă până în Cetate.