A trecut mai bine de o săptămână de la descinderea conducerii Consiliului Județean Hunedoara pe drumul spre Mănăstirea Prislop. În acest timp, cei care se așteptau ca lucrările de modernizare a celor șapte kilometri de șosea să continue într-un ritm alert, și nu ca până la momentul vizitei „inopinate”, se pot declara dezamăgiți. Aceeași șapte – opt muncitori meșteresc la drumul pelerinilor, iar modul în care se se lucrează îi aduce la disperare pe localnici și turiști.
Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat Arsenie Boca, a devenit în ultimii ani una dintre cele mai vizitate așezări monahale din Transilvania. Zilnic, mii de turiști și pelerini se îndreaptă spre locul din Țara Hațegului, atrași de popularitatea fostului duhovnic și de minunile pe care acesta le-ar fi făcut, în timpul vieții și după moarte. Ultimii şapte kilometri ai Drumului Judeţean 687 K spre Mănăstirea Prislop sunt un adevărat coșmar pentru cei mai mulți dintre călători, un calvar prelungit de lipsa de reacție a autorităților și de ritmul lent în care au loc lucrările de modernizare a șoselei. Inspecția pe șantier, efectuată de conducerea Consiliului Județean Hunedoara, în urmă cu mai bine de o săptămână, nu a schimbat mare lucru în dinamica lucrărilor.
Cei care se deplasează la Mănăstirea Prislop întâlnesc rareori mai mult de zece muncitori pe șantierul șoselei, în timp ce utilajele lor, stau parcate cu săptămânile pe marginea carosabilului, încurcându-i și mai mult pe șoferi. „Am inspectat drumul, iar constructorii ne-au spus că sunt puțini muncitori pentru că în luna august mulți dintre angajații firmei și-au luat concedii. Ei ne-au asigurat că vor relua lucrul în forță, spre sfârșitul lunii”, spune Mircea Bobora, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Pelerinii se plâng
Pe lângă șantierele părăsite ale șoselei, trec zilnic mii de mașini. „Este o bătaie de joc modul în care se prezintă acest drum. Am venit de la 300 de kilometri, din județul Brașov, pentru a mă ruga la mănăstire, însă plec cu un gust amar, pe acest drum aproape devastat, care n-a mai fost reparat”, spune Maria, pelerin la Prislop. „Din cauza traficului greu și intens, multe dintre dalele puse recent pe marginea șoselei, pentru a acoperi rigolele au început să crape. Roțile mașinilor se înfundă în gropi, pe care nimeni nu mai vine să le repare. Parcă suntem blestemați”, se plânge Ioan Georgescu, un localnic din satul Silvașul de Jos. La fel ca majoritatea sătenilor, bărbatul profită însă din plin de circulația intensă, reușind le vândă trecătorilor fructe și compoturi din producția proprie. În satul vecin, Silvașul de Sus, oamenii abia mai au loc să își așeze tarabele cu alimente. Șoseaua este atât de îngustă încât uneori mașinile care urcă sau coboară spre mănăstire se freacă de zidurile caselor. „Blocaje în trafic se formează de fiecare dată când trece un autobuz sau un utilaj greu, în special cele care transportă lemne. La un moment dat, am crezut că o dată începute lucrările, vor fi duse la bun sfârșit, dar drumarii s-au mutat în alt lco, lăsând drumul stricat”, spune Nicu Novac, din Silvașul de Sus.
Şeful Consiliului Județean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a declarat recent că proiectul a avut un studiu de fezabilitate prost întocmit, care n-a ţinut cont de caracteristicile terenului din zonă, de faptul că terenul alunecă. O expertiză a fost solicitată de cei de la CJ Hunedoara pentru a stabili ce măsuri sunt necesare pentru ca proiectul să continue într-un mod care va da un rezultat bun. „Probabil va fi nevoie de lucrări suplimentare, pentru ca drumul să poată fi folosit în bune condiții nu numai de cei care vin cu autoturismele, dar și de mașinile mari, de transport. Noi cerem calitate de la constructor”, afirmă Mircea Bobora, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.