6.6 C
Deva
miercuri, martie 19, 2025

Înspre alegeri, suflând degeaba în iaurt. 2016 – schimbare zero în politica hunedoreană

 

Oricine caută cel mai inert, mai plictisitor, mai încremenit în proiect județ din România, din punct de vedere politic, trebuie să vină în Hunedoara. Iată o nouă revelație turistică!…

 

Tot ce s-a întâmplat după evenimentele tragice de la clubul bucureștean unde au murit zeci de tineri – o moarte care a trezit din somnul mizer o administrație românească incapabilă să producă normalitate – reprezintă un punct de cotitură important în debutul unei reforme a clasei politice românești. Vor, nu vor, politicienii deja angajați trebuie să sufle și-n iaurt pentru a mai rezista în viitoarele cicluri electorale. Nu e cazul în județul Hunedoara!…

 

PSD: prăfuit și ușor de bombardat

În județul Hunedoara, schimbarea nu va fi deloc simplă. Asta datorită faptului că este un județ care a dovedit, în timp, două forme periculoase de inerție politică: de grup de interese și de grup electoral.

Prima, cea mai dură și mai păgubitoare, este generată de rețeaua politică hunedoreană. Am observat, inclusiv în ultima vreme, o furibundă zbatere a politicienilor hunedoreni „de cursă lungă și foarte lungă” de a-și păstra, cu orice preț, pozițiile în ierarhiile de partid. La PSD Hunedoara, în condițiile în care structurile din teritoriu s-au cimentat incredibil, devenind imune la democrație internă, grupul de control condus de deputatul Laurențiu Nistor și-a asigurat „domnia” pentru încă o bună bucată de vreme. În aceste condiții, cumulat cu faptul că organizația județeană PSD Hunedoara nu pare dispusă să facă gestul normal al promovării unor nume noi, mai ales a unor oameni tineri care să împrospăteze garnitura de atac pentru alegerile din 2016, social-democrații hunedoreni vor veni în fața electoratului cu o ofertă prăfuită și ușor de „bombardat” în campania electorală. Cu alte cuvinte, schimbare zero.

 

PNL: greu de scos din sinucidere

Nici la PNL Hunedoara nu e în regulă, din punct de vedere al strategiei de adaptare la noile condiții politice și la un posibil nou electorat. În ciuda ineficacității demonstrate, cumulată cu structura bicefală (PNL-PDL) de organizare și coordonare teritorială, nici deputatul Bogdan Țîmpău – evident în afara lucrurilor -, nici „ruginitul” Dorin Gligor, „maestrul” eșecurilor electorale, nu se lasă duși de la vârful ierarhiei, păstrând o atmosferă continuă de nemulțumire internă, nemulțumire care a dus chiar la pierderea de membri de partid, iar tendința de îndepărtare nu scade în intensitate.

În plus, de parcă nu era suficientă lipsa de eficiență a conducerii – și separat, PNL-PDL, și „la comun” în malformația „noul PNL” -, se mai adaugă două elemente păgubitoare: izolarea grupului conducător, prin măsluirea conducerii bicefale, și, la fel ca în cazul PSD Hunedoara, lipsa totală de preocupare pentru promovarea unui nou val de politicieni.

Dacă mai adăugăm și perspectiva extrem de dubioasă ca cei care sunt candidați la primării să devină „instant” șefi de organizații, atunci avem imaginea unui PNL Hunedoara care nu are cu ce și cu cine intra în campania electorală, pe variantă câștigătoare. Cu actualii lideri în fața electoratului, PNL Hunedoara va trăi agonic alegerile din 2016. Și aici, schimbare zero.

 

Sateliții dorm pe ei

Despre „sateliții politici”, nu ar fi prea multe de spus.

Partidul Mișcarea Populară, în județul Hunedoara, lucrează cu strategia cu care alții vând gumă de mestecat sau cărți de dezvoltare personală: vizite de la centru, câte un comunicat de presă cu supărări de moment sau idei, și cam atât.

ALDE Hunedoara este formată printr-un soi de magnetism pe sub masă, cam cum făceam pe vremuri, la școală, experimente cu pilitură de fier și magneți, croindu-se din lideri veniți către această nouă formulă din supărare pe ce aveau înainte. Are o vizibilitate electorală redusă, chiar dacă „beneficiază” de „reclamă gratuită” online, din partea unor „scriitori” care au atins performanța penibilă de a repeta de sute de ori, în ultimul an, aceeași informație privind o legătură între fostul lider liberal Mircea Moloț și ALDE Hunedoara.

Dacă luăm în calcul, în acest moment, structura extrem de firavă a organizației, lipsa unor lideri de forță, carismatici, șansele ALDE Hunedoara de a scoate un procent rezonabil la alegerile din 2016 sunt extrem de reduse, aproape invizibile. Colac peste pupăză, comportamentul ușor penibil, prin aroganță nejustificată, tirade sforăitoare și acțiuni de tipul „Gigi Contra” ale liderului Călin Popescu Tăriceanu nu face altceva decât să îndepărteze electoratul de ALDE, cu atât mai mult pe cel hunedorean, cu mult mai sensibil decât cel de pe Dâmbovița și riveran. Și nici umbra PC-ului unui Voiculescu condamnat nu dă bine la sănătatea construcției ALDE.

Nu avem cum să punem problema schimbării la „sateliți”.

 

Cine ia injecția dureroasă?

Din nefericire, cea de-a doua formă periculoasă de inerție, cea a grupurilor electorale, a alectoratului, pare să se mențină în județul Hunedoara. Avem aici „zone folclorice de persistență”, predominantă fiind stânga politică.

Teoretic, chiar cu formații prăfuite, anacronice, marile organizații își vor împărți cumva județul, pe o regulă deja împământenită, conform căreia social-democrații vor avea primul loc, urmați de liberali și… atât.

Cu toate acestea, în spiritul noului val propus de tineri în România, este posibil ca, în 2016, să iasă la vot mulți dintre cei care și-au refuzat acest drept, din diverse motive, principalul fiind scârba față de politică și politicieni. În aceste condiții, injecția dureroasă pare să fie dăruită PSD dar, la cât de prost gestionează liberalii organizația hunedoreană, nu este exclus ca PNL „să se sacrifice” și să ia bătaie la fundul gol.

Vom trăi și vom vedea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/