În frumusețea naturală a platoului de la Costești, în comuna Orăștioara de Sus, în preajma sălbăticiei care aduce aminte de dacii liberi, nimic nu putea fi mai bine primit și mai adânc legat de oameni decât un concert folcloric de zile mari. Duminică, în a doua zi a sărbătorii „Istorie, natură, cultură”, folclorul a fost cel care a ținut sărbătoarea la înălțime
Deși seara, noaptea și dimineața au pus amprenta vijeliei și ploilor peste Costești, la ora 14.00, când au răsunat primele acorduri ale orchestrei ansamblului „Drăgan Muntean”, brusc, ca la un semn, pătura de nori s-a spart, lăsând lumina să inunde locul. Un semn de bună înțelegere între dorința oamenilor de a-și aminti rădăcinile firești și voința cerului de a lăsa liberă o asemenea dorință. Este greu de pus în cuvinte un asemenea moment, doar cei prezenți la sărbătoare simțind că nu sunt singuri în dragostea lor pentru tradiție, istorie, cultură populară, oameni și locuri.
„Este vorba de cultura tradițională a poporului român. Iată că ne aflăm la a 47-a ediție a acestei sărbători minunate „Istorie, Natură, Cultură”, pentru noi foarte importantă. Cred că în fiecare an, cel puțin de zece ani de când sunt director al centrului care se ocupă de conservarea și promovarea culturii tradiționale hunedorene, din punct de vedere al spectacolului artistic pe scenă, eu cred că nu sunt cuvinte decât la superlativ referitoare la spectacol. Public avem, în ciuda timpului care nu este chiar favorabil pentru noi, dar se pare că lumea, totuși, iubește muzica populară de calitate, iubește tot ceea ce înseamnă spiritualitatea poporului român. În fiecare an atragem tineri și ne bucurăm de prezența lor”, a declarat Mariana Deac, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Hunedoara.
O oază de speranță
Autoritățile, locale și județene, implicate direct în organizarea sărbătorii tradiționale de la Costești, văd în permanența acestei manifestări autentice un rost pentru viitor, o oază de speranță în efortul de a menține treaz interesul pentru sufletul acestor locuri, pentru rădăcinile spirituale pe care, în niciun fel, nu le putem lăsa să dispară.
„A fost un efort organizatoric deosebit, pentru că am încercat să oferim oamenilor o sărbătoare deosebită, cu momente care merită ținute minte și care să îi facă să revină în zona noastră, de câte ori au ocazia”, a declarat primarul comunei Orăștioara de Sus, Vasile Marian Inășescu.
„Siguranţa faptului că suntem români autentici”
„Mă uit că foarte mulți tineri vin și acum, păstrând întâlnirea tradițională a istoriei cu tineretul. (…) Sarmizegetusa Regia, iată, începe să devină ceea ce și-a dorit-o și Decebal și noi românii de mii de ani, adică punctul nostru de referință în existență și totodată siguranța faptului că suntem români autentici”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Moloț.
Folclor autentic
Despre atmosfera de la Costești nu putem spune altceva decât că a întrecut așteptările organizatorilor, prin numărul mare de participanți și felul în care aceștia s-au bucurat de sărbătoare, neezitând să se ridice și să danseze în preajma scenei, cântând, cum știau, alături de artiști, cântecele vechi ale românilor.
La spectacolul de duminică, de la Costești, iubitorii de folclor autentic care nu s-au speriat de vremea schimbătoare și norii amenințători care mai treceau pe deasupra văii, s-au bucurat de evoluția unor nume importante din tradiția cântului românesc, precum Mariana Deac, Niculina Stoican, Ilie Medrea, Elena Evsei, Eugen Mihăilă, Stana Stepănescu, Cătălin Haşa, Lorena Pascu, Gheorghe Lăscoiu, Taraful „Leiliţă de la Căstău” şi Fluieraşii din comuna Orăştioara de Sus.