Duminică s-au încheiat întrecerile de la cea de-a doua ediție a Jocurilor Europene, competiție care s-a desfășurat la Minsk, capitala Belarusului.
La întreceri au participat peste 4.000 de sportivi din 50 de țări europene, printre acestea aflându-se, firește, și România.
Un argint și un bronz
Dintre cei 123 de sportivi români prezenți la Mink au fost și 12 aparținând de cluburi din județul nostru, dar și alții născuți aici sau legitimați, anterior, la echipe hunedorene. La nivel general, România, cu zece medalii, dintre care două de aur, trei de argint și cinci de bronz, s-a situat, în clasamentul general, pe un loc mai degrabă modest, 26, în condițiile în care 43 de țări au avut clasări pe podiumurile de premiere. Dacă ne referim strict la evoluța hunedorenilor, aceasta a fost una remarcabilă, sportivii din județul nostru reușind să aducă două de medalii, una de argint și cealaltă de bronz pentru delegația României, ambele la gimnastică aerobică. Prima medalie adusă a fost cea de argint, cu cucerită la perechi mixte de petroșăneanul Dacian Barna și de Andreea Bogati, fostă sportivă, ca și colegul ei, de altfel, la LPS Cetate Deva. Cei doi au contribuit și la obținerea medaliei de bronz, în proba de grup mixt, unde au evoluat alături de Marian Broței și Mihai Popa, ambii de la LPS Cetate Deva, și de Gabriel Bocșer, fost și el legitimat la clubul din municipiul de reședință al județului Hunedoara.
Speranțe de viitor
La Minsk au mai evoluat și alți sportivi hunedoreni, fără ca aceștia, din păcate, să reușească să urce pe podiumurile de premiere, dar sunt speranțe ca o parte dintre aceștia să progreseze. Astfel, La tir cu arcul, la secțiunea „olimpic”, mezina lotului României, Beatrice Miklos, de la SCM Deva, în vârstă de 15 ani, a fost eliminată în primul tur de Lisa Unruh, din Germania, deținătoare a recordului competiției, stabilit la ediția anterioară, de la Baku și rămas în picioare și după competiția desfățurată în capitala Belarusului. De la cei doi se așteaptă evoluții bune în viitor și, de ce nu, chiar prezențe la Jocurile Olimpice.
Un sfert de finală la box
De asemenea, la box, tânărul Cosmin Gîrleanu, de la CS Hunedoara, în limitele categoriei de 49 de kilograme, după ce a trecut de Attila Bernat, din Ungaria, a pierdut, în sferturile de finală, în fața experimentatului armean Arthur Hovhannisyan, participant la Jocurile Olimpice din 2016, cel care avea să și câștige competiția. Cosmin Gîrleanu, campion mondial de cadeți și vicecampion european la juniori și tineret, acest din urmă titlu fiind cucerit chiar în acest an, este una dintre marile speranțe ale pugilismului din țara noastră.
Ciudățenii la atletism
În mod teoretic, dacă se evolua după sistemul clasic, Florentina Iușco, de la LPS Cetate Deva, ar fi cucerit medalia de argint, având cea de-a doua evoluție ca valoare la săritura în lungime. Sistemul de concurs, denumit Dynamic New Athletics, însă, a fost unul cel puțin ciudat, evoluându-se în sistem eliminatoriu, iar deveanca a prins, la una dintre încercări, o sportivă care a sărit mai mult decât ea, lucru care a scos-o din competiția pentru medalii. Totuși, rezultatele Florentinei au ajutat România să ajungă în sferturile de finală ale competiției pe echipe, la care au luat startul 24 de țări, însă șase națiuni importante din atletism, respectiv Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Olanda, Norvegia și Belgia, și-au retras reprezentanții din întreceri, nefiind mulțumite de sistemul de organizare. Oricum , trebuie menționat că valoroasa săritoare din Deva și-a obținut, înainte de Jocurile de la Minsk, baremul de calificare pentru Olimpiada de anul viitor de la Tokyo.
Participare la fotbal pe plajă
Șase jucători legitimați la ACS West Deva, respectiv Paul Neag , Alin Bugală, Emil Vîrtan, Daniel Zaharia, Iulian Răvoiu şi Ionuţ Florea au fost componenții echipei naționale de fotbal pe plajă a României la Jocurile Europene de la Minsk. În grupe România a pierdut cu 6-1 de la gazdele din Belarus (gol Răvoiu), 8-2 cu viitoarea campioană Portugalia (marcatori Răvoiu și Florea) și cu 10-0 de la medaliata cu bronz Elveția, terminând ultimii. În turneul de consolare, România a fost învinsă atât de Italia, cu 10-3 (două dintre goluri fiind înscrise de ex-deveanul Marian Măciucă), cât și de Belarus, din nou, cu 5-2 (marcatori fiind Vîrtan și Măciucă), terminând pe locul al optulea, ultimul, dar însăși calificarea la acest turneu a reprezentat o mare performanță.
Aproape de podium la gimnastică
Cu speranță a fost așteptată și evoluția Denisei Golgotă la gimnastică artistică, dar deși a evoluat în trei finale, iar la una a fost rezervă, sportiva de la LPS Cetate Deva nu a reușit să cucerească nicio medalie. Calificată cu a șasea notă în finala de la individual compus, Denisa a ratat execuția de la paralele și a terminat concursul pe poziția a unsprezecea. La sol, Golgotă a intrat cu prima notă în finală, însă o căzătură la prima linie acrobatică i-a adus o depunctare severă, ceea ce afăcut să termine pe locul al șaselea. Denisa Golgotă a fost cel mai aproape de podium, pe care l-a ratat la o mică diferență, în finala de la bârnă, unde a încheiat concursul pe locul al patrulea, aceeași poziție având-o și în urma calificărilor. Pentru Denisa, dublă medaliată europeană anul trecut, și celelalte componente ale lotului de senioare de la Deva cea mai importantă competiție din acest an o reprezintă Campionatele Mondiale de gimnastica de la Stuttgart, din Germania, acolo unde marea miză va fi obținerea biletelor pentru Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, capitala Japoniei. În timp ce Denisa Golgotă evolua la Minsk, colegele sale mai tinere, Antonia Duţă, Silviana Sfiringu şi Ioana Stănciulescu, care se pregătesc tot la Deva, au participat la prima ediție a Campionatului Mondial de junioare, desfășurat la Gyor, în Ungaria, acolo unde, în competiția pe echipe, au terminat pe locul al patrulea. La individual compus, Ioana Stănciulescu s-a clasat pe 10, Silvia Sfiringu pe 18, iar Antonia Duţă pe 34. În finalele pe aparate, la bârnă, Ioana Stănciulescu s-a clasat pe 5. De asemenea, la sol, Silvia Sfiringu s-a clasat pe locul 6, iar Ioana Stănciulescu pe 8.