Denunţ penal pe numele liderului de sindicat de la EM Livezeni, Adrian Jurca. Foştii colegi din Sindicatul „Muntele” îl acuză că nu a decontat 150.000 de lei, bani strânşi din cotizaţiile ortacilor. În loc de documentele justificative, Jurca a părăsit sindicatul.
Liderul de sindicat de la Mina Livezeni, Adrian Jurca, este acuzat că a deturnat aproximativ 150.000 de lei din cotizaţiile minerilor strânse în anul 2013, bani pentru care nu a depus nici până acum, în ciuda numeroaselor somaţii, documente justificative. Cotizaţiile au fost colectate în perioada în acre sindicatul de al Livezeni era afiliat la Sindicatul „Muntele”, cu reprezentativitate la nivelul Complexului Eneregtic Hunedoara, însă banii nu au mai ajuns niciodată în conturile acestei formaţiuni sindicale. Conducerea Sindicatului „Muntele” a redactat deja denunţul penal pe numele lui Adrian Jurca, pentru deturnare de fonduri, pe care îl vor înainta Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani. De asemenea, pentru nedepunerea documentelor contabile, se pregăteşte o nouă plângere ce va fi remisă către DNA dacă Jurca nu va da curs solicitării până în data de 8 februarie.
De precizat că problemele nu sunt noi, iar demersurile celor de la „Muntele” datează încă din toamna anului trecut. „În data de 8 septembrie, în Conferinţa Sindicatului „Muntele” acesta şi-a depus mandatul din funcţia de vicepreşedinte. La acel moment a fost somat să desemneze o altă persoană care să se ocupe de gestionarea fondurilor depuse în subcontul deschis pentru Livezeni, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, sprijinit şi de conducerea societăţii, a virat în alt subcont cotizaţiile respective. Ulterior, a fost somat să depună documentele contabile care să ateste modul în care a cheltuit banii, dar a făcut un pas înapoi, părăsind organizaţia sindicală. Nu a depus documentele justificative pentru cotizaţiile strânse pe tot parcursul anului 2013”,a explicat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica.
Răzbunare sindicală?!
Pe de altă parte, demersul lui Nica poate fi privit şi ca o răzbunare, pentru că retragerea lui Adrian Jurca împreună cu minerii afiliaţi a pus în dificultate Sindicatul Muntele, acre se luptă pentru reprezentativitate la nivelul CEH. Procesul se află în faza de apel la Tribunalul Hunedoara şi are termen în data de 31 ianuarie, iar acum Muntele se bazează pe o majoritate extrem de fragilă. Practic, orice plecare din structura sindicală poate duce la pierderea reprezentativităţii în favoarea altei structuri care reprezintă interesele minerilor din Valea Jiului, mai ales că vorbim despre o fărâmiţare a mişcării sindicale din zonă.
Probleme vechi cu legea şi banii
Nu este pentru prima dată când liderul de la Livezeni se află în atenţia organelor de cercetare penală şi, de fiecare dată, problemele au fost tot de natură financiară. În urmă cu doar câţiva ani, acesta era cercetat pentru că ar fi împrumutat 26.000 de lei de la o unitare bancară din localitate, făcând uz de documente false. Practic, acesta s-ar fi folosit de datele personale ale unui coleg de serviciu, iar chestiunea a ieşit la iveală după ce persoana respectivă a fost somată de bancă să restituie împrumutul despre care susţinea că nu ştie absolut nimic.
De asemenea, Adrian Jurca este acuzat că a jucat banii minerilor de la Livezeni în tot felul de afaceri păguboase, după ce ar fi vrut să-l copieze pe liderul minerilor din Gorj, Marin Condescu, dar fără succes. Jurca a înfiinţat mai multe societăţi, folosind cotizaţiile ortacilor, care au sfârşit înglodate în datorii.