0.4 C
Deva
marți, decembrie 5, 2023

Liderul unei asociaţii civice, „blatist” în sanctuarul dacic

tiberiu galambosTiberiu Galambos, preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate”, a fost prins fără bilet în incinta cetăţii Sarmizegetusa Regia.

Hunedoreanul Tiberiu Galambos a fost nevoit să părăsească cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia, după ce angajaţii din situl UNESCO l-au prins fără bilet, în timp ce vizita situl. Oprit de forţele de ordine,  preşedintele Asociaţiei Civice „Dreptate” le-a arătat acestora un bilet vechi, cu care intrase în urmă cu două săptămâni în cetate. A fost condus afară din incintă. Tiberiu Galamboş a povestit că a refuzat să plătească biletul, pentru că nu respectă autoritatea noii administraţii a sitului istoric. Şi, de asemenea, s-a plâns că nu a fost lăsat să se urce pe monumente şi că oamenii care vin să practice diverse ritualuri, nu mai au voie să o facă. „Nu deteriorăm sanctuarul aşa cum spun alţii. Soarele de andezit ar suporta greutăţi de câteva tone, deci ne-ar ţine şi pe noi. Evreii merg şi ating Zidul Plângerii, noi de ce nu mai avem voie să ne aşezăm pe monumente? Nu ne putem încărca energetic doar de la iarba din jurul discului solar de andezit. Consider că mi se încalcă unele libertăţi“, a spus Galamboş.

Regulamentul de vizitare a monumentului istoric trebuie respectat de toţi cei care ajung în Sarmizegetusa Regia, a precizat Vladimir Brilinsky, reprezentantul administraţiei sitului aflat în patrimoniul UNESCO. Acelaşi regulament stipulează că sunt interzise activităţile care îi pot deranja pe ceilalţi turişti, dar şi urcarea pe monumente. „Există un regulament de vizitare al cetăţii, realizat de un consiliu ştiinţific. Acest regulament interzice ritualurile, activităţile spirituale, întrunirile pentru rugăciuni în grup, urcarea pe monumente, sexul pe acestea, aşa cum au fost nenumărate cazurile în trecut. În ultimii ani, din cauza celor care au fost lăsaţi să practice diverse ritualuri aici, monumentul UNESCO s-a deteriorat cum nu s-a întâmplat în ultimele trei secole“, spune Vladimir Brilinsky, şeful administraţiei sitului istoric, din cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/