Rezultatele finale la alegerile europarlamentare l-au făcut pe primarul oraşului Aninoasa, unul dintre cele mai sărace din România, să exulte. În oraşul din Valea Jiului, în care mina de cărbune s-a închis din 2006, PSD a obţinut aproape 50 la sută din voturi.
„Organizaţia PSD Aninoasa, judeţul Hunedoara, a obţinut cel mai mare procent la alegerile europarlamentare, de 46, 01 din Valea Jiului! Doresc să mulţumesc, pe acestă cale, echipei PSD Aninoasa şi tuturor cetăţenilor care au votat alături de noi, duminică, 26 mai 2019!”, a transmis primarul Nicolae Dunca. „Eu cred că oamenii mă iubesc pe mine, nu neapărat PSD-ul. Ei au văzut ce am făcut pentru oraş şi apreciază primarul. Aici lucrurile merg spre bine, lucrăm la infrastructură, încercăm să atragem investori, chiar dacă minele sunt închise”, a declarat acesta.
Alături de Aninoasa, şi în Uricani PSD a fost fruntaş în opţiunile localnicilor, cu 45,84. Pe locul al treilea în clasamentul oraşelor din Hunedoara unde PSD a avut cele mai bune rezultate s-a clasat tot un oraş din Valea Jiului, Petrila, cu 45 la sută. PSD a obţinut primul loc la numărul de voturi şi în celelalte oraşe din Valea Jiului: Petroşani, Vulcan şi Lupeni.
În Valea Jiului, prezenţa la vot a fost cu cel puţin zece procente faţă de media de 48,34 la sută înregistrată în judeţul Hunedoara. „La noi a fost o medie de cam 35 la sută, pentru că mulţi localnici, care figurează pe listele permanente, sunt plecaţi din oraş”, adaugă Nicolae Dunca.
Aninoasa avea peste 4.000 de salariaţi la începutul anilor 1990, aproape cât numărul locuitorilor înregistraţi în prezent. Mina oraşului din Valea Jiului, în care cei mai mulţi dintre ei îşi desfăşurau activitatea, s-a închis în 2006. Un deceniu mai târziu, numărul localnicilor cu serviciu a scăzut sub 700, iar în 2014, Aninoasa a ajuns în pragul falimentului, din cauza datoriilor. O fabrică de cablaje a funcţionat la marginea fostului oraş minier şi a mai absorbit din forţa de muncă, însă în 2017 a fost închisă definitiv. În locul fostei fabrici, un investitor englez a plănuit să deschidă o nouă capacitate de producţie, însă a întâmpinat greutăţi mari în a găsi personal.