6 C
Deva
luni, martie 4, 2024

Lucrările de modernizare a Telecabinei Cetății Deva, scoase la licitație publică

Primăria Deva a scos la licitație publică proiectarea și execuția lucrărilor la un nou ascensor care va fi instalat pe Dealul Cetății, precum și modernizarea stațiilro acestuia.

Investiția a fost estimată la 15.778.243 lei, respectiv peste trei milioane de euro. „Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului în Cetatea Deva pentru un număr mai mare de vizitatori și creșterea siguranței de transport pentru aceștia, îmbunătățirea condițiilor în ceea ce privește potențialul turistic al zonei și dezvoltarea activităților în domeniul turismului în municipiu. Prin modernizarea sistemului de transport către Cetatea Deva se estimează o creștere a numărului anual de vizitatori, de la 180.000 de turiști la 250.000 de turiști (circa 28%), iar acest fapt ar contribui la îmbunătățirea condițiilor în ceea ce privește potențialul turistic al zonei și dezvoltarea activităților în domeniul turismului în municipiu”, se arată în documentele publicate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Durata contractului de lucrări se va derula pe o perioadă de 12 luni.

Vechiul ascensor cu care turiștii ajung în Cetatea Devei a fost inaugurat în anul 2005 și are o capacitate de transport de maximum 16 persoane, însă după cea mai recentă verificare ISCIR, este permis transportul a doar 14 persoane pe tură. Instalația are o lungime de 268,5 metri și o diferență de nivel de 154 metri. „Uzura tehnică și morală a instalației de transport pe plan înclinat precum și o mentenanță deficitară au avut efecte negative asupra întregului ansamblu funcțional al ascensorului pe plan înclinat și implicit a funcționării acestuia. În această situație a fost afectat traficul turistic în zonă, iar acest fapt a avut drept consecință scăderea încasărilor la bugetul local al municipiului Deva. Modernizarea instalației de transport și mărirea capacității ei de la 16 persoane, cât are în prezent, la 30 de persoane, modernizarea sistemelor de comandă și siguranță funcțională a acesteia, dar și modernizarea celor două stații între care se vehiculează ascensorul și amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății creează premise de creștere a afluxului turistic”, se arată în caietul de sarcini.

Ansamblul ascensorului are mai multe deficiențe, un grup sanitar subdimensionat, iar turiștii stau la cozi în soare pentru a urca, vara, în cetate.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/