10.3 C
Deva
duminică, martie 16, 2025

„MAI MIŞTO, MAI BAHTALO!” Palatele ţigăneşti, primarul PNL şi politica şmenului bine făcut

Palatele ţigăneşti de la periferia municipiului Hunedoara, ridicate pe şest, se înmulţesc de pe o zi pe alta, sub privirile indiferente ale stăpânilor oraşului. (Insist să îi numesc „stăpâni” pentru că exact aşa se comportă, ca nişte tartori.) Pe de altă parte, şi românii din buricul târgului construiesc la negru. În ambele cazuri, conducerea Primăriei este acuzată că se află în complicitate cu proprietarii evazionişti şi cu firmele de construcţii care lucrează nelegal

Numai în ultimul an au fost identificate 26 de construcţii noi, viitoare palate ţigăneşti, care sunt construite fără forme legale. Expansiunea palatelor se face de la periferie spre centru. Povestea a intrat de nenumărate ori în atenţia autorităţilor şi a comunităţii din municipiul Hunedoara. Ţiganii nu plătesc impozite şi taxe pe clădiri, dar nimeni nu-i deranjează. Asta pentru că stăpânii oraşului ori sunt incompetenţi, ori se află în complicitate cu evazioniştii. În prim-planul acestei poveşti se află şefa urbanismului, Corina Oprişiu, despre care se spune că ar fi „primăriţa” lui Arion.

Unde sunt promisiunile de altă dată…

Potrivit unor rapoarte ale Primăriei Hunedoara de la începutul anului trecut, la periferia municipiului erau 41 de palate ţigăneşti. În cazul a 15 clădiri, aflate „în roşu”, cu acoperişurile finalizate, nu se cunosc proprietarii, susţineau autorităţile municipale. Corina Oprişiu spune că s-au făcut mai multe deplasări în cartier pentru identificarea proprietarilor, fără nici un rezultat. Aceste imobile au fost construite fără autorizaţiile necesare, pe terenuri aflate în proprietatea statului român. Alte 15 palate au fost construite pe terenuri cumpărate de la proprietari privaţi, imobile care trebuiau incluse la impozitare. Există şi un număr de 11 palate care figurează în scriptele Primăriei cu proprietarii înscrişi la plata dărilor către stat. Acesta era bilanţul la începutul anului trecut. Pe atunci, stăpânii oraşului promiteau că „vor face” şi „vor drege”. Angajamente şi promisiuni, mereu verbe la viitor. A trecut un an şi, evident, n-au făcut nimic, nici măcar nu au împins hârtii – somaţii, note de constatare, procese verbale de contravenţie – cum fac alţi birocraţi care (măcar) mimează un strop de interes faţă de subiect.IMG_0009

Complicitate sau incompetenţă?

„Noi (consilierii locali, n.red.) am cerut în repetate rânduri doamnei Corina Oprişiu să ne prezinte măsurile luate pentru construcţiile ridicate ilegal în municipiul Hunedoara. Ne-a spus că nu poate face nimic. Aşa stând lucrurile, din punctul meu de vedere, doamna Oprişiu – fie este complice cu acei oameni, fie este incompetentă. În ambele situaţii trebuie să îşi dea demisia”, a declarat pentru Ziarul Hunedoreanului Jane Magaon, consilier local PNL. „Ne spune doamna Oprişiu că nu găseşte pe nimeni când merge în control. Le-am spus-o şi o mai spun: să meargă cu buldozerul şi vor vedea cum apar imediat proprietarii care vor spune ce au de spus şi va exista un dialog între ei şi autorităţi. Dar atât timp cât cei de la Urbanism nu fac nimic, fenomenul ia amploare şi scapă total de sub control”, a adăugat liberalul.

Oprişiu îi trimite pe consilieri la Lege, să citească

Şefa Direcţiei Urbanism, Corina Oprişiu, nu a vrut să răspundă acuzaţiilor ce i se aduc şi a încercat să ne paseze la purtătorul de cuvânt. În urma insistenţelor (în fond este vorba de acuzaţii ce i se adresează direct domniei sale), am reuşit să obţinem câteva frânturi de răspunsuri. „Eu am inventariat acele construcţii şi le-am adus la cunoştinţa lor (a consilierilor locali, n.red.), să ştie că există. Nu urbanismul ia măsuri, să citească legea!”, a replicat Oprişiu. Din fişa postului, însă, reiese contrariul celor spuse de Oprişiu referitor la măsuri. Chiar dacă atribuţiunile Direcţiei de Urbanism sunt scrise într-un limbaj birocratic, greoi şi cu tentă spre impersonal, mesajul este clar. Aşadar, la Urbanism: „Se are în vedere respectarea disciplinei în construcţii şi a legislaţiei în vigoare, pentru executarea de lucrări cu abatere de la prevederile autorizaţiei de construire întocmindu-se procese verbale de contravenţie urmate de intrarea în legalitate”, scrie în fişa postului. „Eu trebuie să citesc şi să văd ce am în competenţă şi când îmi cere domnul primar – o să răspund”, a mai spus şeful urbaniştilor din Hunedoara.

Blocurile Hunedoarei, invadate de cârpeli

Ţiganii cu palate nu sunt singurii în afara disciplinei în construcţii la Hunedoara. Anveloparea blocurilor este o afacere clientelară, din care trăiesc bine doar firmele de casă, „agreate” de stăpânii oraşului. Acuzaţiile aparţin aceluiaşi consilier local, Jane Magaon, coleg de partid cu primarul Viorel Arion, deci nu poate fi vorba de „artificii electorale”. Blocurile din Hunedoara – foarte multe dintre ele – arată ca nişte saci cârpiţi, cu petice multicolore pe ici pe acolo, urmare a izolărilor făcute haotic.IMG_0011

La începutul mandatului său, primarul Viorel Arion a iniţiat o lege locală prin care anveloparea urma să se facă după câteva criterii foarte bine definite, cu respectarea culorilor agreate de Primărie, una la tot imobilul sau măcar pe toată scara blocului. Hotărârea Consiliului local nu a fost respectată, iar asta poate să vadă orice trecător, indiferent de cartierul prin care-şi aruncă privirea. Ceea ce nu se vede cu ochiul liber este partea murdară a afacerii.

„Primăriţa” lui Arion

Hotărârea la care am făcut mai sus referire produce efecte perverse – potrivit informaţiilor noastre – în sensul că devine un instrument de protecţie pentru firmele de casă, ocrotite de stăpânii oraşului. „Sunt firme „agreate” care pot să lucreze cum vor. Fără certificat de urbanism, fără proiect sau cu proiect improvizat şi nelegal. Pentru aceste firme, cei din conducerea Primăriei închid ochii. În felul acesta, asociaţiile de proprietari sunt încurajate să lucreze cu astfel de firme, fiindcă preţul lor este mai mic. Cei corecţi sunt excluşi de pe piaţă şi rămân doar cei pe care îi agreează conducerea Primăriei”, a declarat Magaon, care mai spune că nu există altă explicaţie pentru felul discriminatoriu în care se mişcă urbaniştii oraşului. Pentru toate acestea, dar şi pentru abuzul de putere exercitat de „primăriţa” Corina Oprişiu (aluzie la faptul că semnează în locul primarului şi face jocurile lui Arion) în cazul afacerii cu gunoaie, consilierul liberal cere demisia şefei de la Urbanism.

Post Scriptum

Cititorii noştri (cărora le mulţumim) ne-au atras atenţia asupra unui fapt ce merită tratat cu toată atenţia. Primarul Viorel Arion a angajat la Primărie o strânsură de pedelişti dubioşi care-i servesc interesele necondiţionat. Cu detalii, într-o ediţie viitoare.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/