Mănăstirea Prislop din judeţul Hunedoara cu mormântul Părintelui Arsenie Boca, supranumit Sfântul Ardealului, este loc de pelerinaj pentru zeci de mii de oameni. Veştile despre minunile făcute de acesta în timpul vieţii dar şi după moarte s-au răspânit urgent, iar oamenii vin de la zeci de kilometric depărtare cu speranţă. Psihologii sunt de părere că oamenii “au nevoie de sens” şi, negăsindu-l în sistem, îl caută în religie.
Ce se întâmplă acum la Mănăstirea Prislop este un adevărat fenomen, care a luat amploare de la an la an. Dacă în urmă cu 10 ani, de exemplu, destul de puţini erau cei care ştiau de personalitatea incontestabilă a Părintelui Arsenie Boca şi de minunile atribuite acestuia, lucrurile s-au schimbat între timp. De la an la an sunt tot mai mulţi credincioşi care străbat chiar şi sute de kilometri pentru a se ruga la mormântul celui supranumit “Sfântul Ardealului”, iar acum vorbim despre zeci de mii de oameni pentru care ultima speranţă pare să fi rămas credinţa. Psihologii cred că este, până la urmă, un fenomen normal, bazat pe nevoia omului de a-şi găsi un reper, iar credinţa, indiferent de forma ei, a adus întotdeauna liniştea sufletească, pacea interioară. “Într-o primă apreciere cred că este vorba despre normele acestea sociale neclar stabilite, situaţia generală din România care e anomică, iar mai departe vorbim pur şi simplu de fenomenul de contagiune socială, de imitaţie, pentru că el prinde mai ales la mase, la oameni care sutn mai puţin educaţi. Şi faptul că o vedetă s-a dus la Mănăstirea Prislop şi apoi a povestit contribuie la acest lucru. Individual, putem vorbi despre nevoia oamenilor de a găsi un sens, care apare în contextual unor autorităţi morale cel puţin. Oamenii au nevoie de sens şi negăsindu-l în sistem, undeva trebuie să-l găseşti şi atunci îl cauţi, chiar dacă asta nu aduce, poate, mare rezolvare”, a explicat psihologul Cătălin Gogioiu.
În plus, Gogioiu a precizat că nu trebuie neglijată nici personalitatea omului Arsenie Boca, pe care Biserica îl exploatează în sens de marketing. O afacere care aduce câştiguri substanţiale, bazate mai ales pe vânzarea cărţilor scrise de părintele Arsenie Boca sau despre acesta sau a altor obiecte legate într-un fel sau altul de “Sfântul necanonizat al Ardeanului”.
Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 puţininoiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.
Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989 şi până acum nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, deşi anul tercut a fost depusă şi o petiţie în acest sens, semnată de mii de credincioşi.
Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca a fost absolvent de medicină, teologie și bellearte, care citea deopotrivĂ Filocaliile și ultimele cărti despre quasari sau unde cuantice, fără sĂ vadă o contradicție între creștinism și stiintă, între iuțimea cunoașterii intelectuale și miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu. A fost arestat și torturat de Securitate în 1948 sub acuzația de legături cu legionarii, lucru pe care l-a negat întotdeauna. Intrat în monahism la Sâmbăta de Sus în 1940, a fost mutat la Prislop, iar în 1951 a fost din nou ridicat de Securitate, apoi trimis la Canal și la Ocnele Mari, pe motiv că atrăgea prea multă lume spre credinţă. După o vreme de pribegie, a fost primit pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor. Pensionat În 1968, părintele s-a stabilit în satul Drăgănescu pentru a picta biserică, ceea ce a făcut cu multă răbdare până în primăvara anului 1989. S-a retras la mănăstirea Sinaia, unde, în acea toamnă, a și trecut la cele veșnice. A fost înmormântat la Prislop, așa cum și-a dorit mereu, iar Mănăstirea a devenit între timp locul preferat de rugăciune pentru zeci de mii de oameni care cred cu tărie că Părintele Arsenie Boca îi poate ajută și după moarte. În fiecare zi cei care îşi pun speranța în Dumnezeu vin și se roagă la mormântul celui care, deși nu a fost până acum canonizat, este considerat un sfânt și un făcător de miracole. Mormântul lui este acoperit în permanenţă de flori aduse de credincioși, iar candelele ard necontenit la căpătâiul său.
Carmen Cosman – Preda