-1.1 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

Măsuri anti-maidanezi: CJ Hunedoara a preluat centrul canin de la Sântuhalm

MAIN adapost (1)Adăpostul din zona Sântuhalm, abandonat de firma de ecarisaj contractată în trecut de administraţia locală a Devei, a fost preluat de Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară „Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”. Adăpostul de la Uricani se extinde

Maidanezii luaţi de pe străzile Devei vor fi sterilizaţi şi trataţi în adăpostul preluat de Consiliul Judeţean Hunedoara, prin Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară (A.D.I.) Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân. Terenul adăpostului este al Primăriei Deva, iar facilităţile şi clădirile au fost construite de Magnum Ball, care le-a predat administraţiei locale în urmă cu aproximativ două săptămâni, după încheierea contractului. Ulterior, adăpostul părăsit a fost preluat de A.D.I. de la municipalitate. „Aici sunt aduşi maidanezii pentru a fi sterilizaţi. Circa 60 de câini care provin mai ales din zona Devei se află în prezent în adăpost. Sunt trataţi şi sterilizaţi, iar cei care nu prezintă pericol pentru oameni vor fi readuşi în locurile de unde au fost luaţi de hingheri. Câinii agresivi vor rămâne în adăpost”, a precizat Ciprian Hodor, directorul A.D.I. – Serviciul Judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân.

Maidanezii agresivi, luaţi de pe străzi

Mulţi dintre câinii maidanezi aflaţi în adăpostul „judeţean” din Sântuhalm au fost aduşi aici în urma reclamaţiilor făcute de locuitorii din Deva. Un exemplu sunt maidanezii luaţi din curtea Liceului Traian, împotriva cărora mai mulţi deveni au făcut sesizări. Devenii care cunosc cazuri de câini agresivi sunt rugaţi să contacteze angajaţii adăpostului la numărul de telefon 0254 228 448. În vecinătatea adăpostului administrat de A.D.I. Serviciul Judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân funcţionează de peste cinci ani un adăpost privat pentru maidanezi, unde se află peste 600 de câini. Două asociaţii neguvernamentale se ocupă de îngrijirea maidanezilor care se află aici.

Adăpostul de câini de la Uricani, aproape de finalizare

Adăpostul de câini de la Uricani este aproape de finalizare, însă oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara intenţionează să solicite suplimentarea terenului şi dublarea capacităţii. După o bâlbă a aleşilor locali din Uricani, care s-au văzut nevoiţi să schimbe locaţia viitorului adăpost de câini pentru că primul teren ales era prea aproape de casele oamenilor, problema s-a rezolvat, iar adăpostul este aproape finalizat. „Se lucrează la amenajarea acestui adăpost şi este aproape de finalizare. Chiar astăzi le-am spus celor de la Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân să solicite Primăriei Uricani încă 1.500 mp de teren, pentru dublarea capacităţii acestuia”, a declarat luni preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ. Adăpostul pentru câini este situat pe un teren ce a aparţinut fostei Mine Valea de Brazi, acum dezafectată,în zona Puţului 8, departe de casele localnicilor.

Aleşii locali din Uricani au dat deja în folosinţă gratuită, către Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân, pe o perioada de 25 de ani, un teren în suprafaţă de 1500 mp, situat în incinta fostei Mine Valea de Brazi.  Acolo va funcţiona un adăpost cu o capacitate de 130 de câini, dar pentru că edilii din Vulcan şi Lupeni nu au găsit niciun teren disponibil pentru construirea unei locaţii similare, oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara vor să dubleze capacitatea adăpostului de la Uricani. Aici vor fi aduşi maidanezii, vor fi deparazitaţi, sterilizaţi şi crotaliaţi, pentru ca apoi să se întoarcă pe străzi, acolo de unde au fost ridicaţi.

Un alt adăpost, cu 75 de cuşti şi o capacitate de 150 de locuri, funcţionează în Colonia Petroşani.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul judeţean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân” a fost înfiinţată după ce  Consiliul Judeţean Hunedoara a decis, în 2012, să gestioneze în mod unitar, la nivel judeţean, problema câinilor fără stăpân şi să finanţeze această activitate. Noul serviciu implementează un sistem cu acoperire judeţeană de identificare, marcare, vaccinare şi sterilizare a maidanezilor. De asemenea, va fi realizată o reţea de adăposturi deservite de personal calificat şi se va ţine o evidenţă unică a câinilor trataţi. (Carmen Cosman)

Știri Similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/