6 C
Deva
marți, octombrie 8, 2024

MĂSURI PREVENTIVE LA COVID-19 În judeţul Hunedoara sunt 107 persoane izolate la domiciliu. Adunările de peste 1.000 de oameni, interzise

Două cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate la sfârșitul săptămânii trecute în județul Hunedoara. Comitetul Național pentru Situații de Urgență și cel județean au luat o serie de măsuri pentru a preveni răspândirea bolii

Un hunedorean de 45 de ani a fost depistat pozitiv vineri la infecţia cu COVID-19. Sâmbătă, testele au confirmat că și fiica acestuia, de 16 ani, este infectată cu coronavirus. Cei doi au călătorit în acelaşi avion la întoarcerea din Italia, din regiunea Lombardia. Până ieri după-amiază, în județul Hunedoara se aflau în izolare la domiciliu 107 persoane.

Condiţiile în care se suspendă cursurile în şcolile

În urma apariției celor două cazuri de coronavirus pe teritoriul județului Hunedoara, prefectul Vasilică Potecă a convocat ieri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Comitetul a aprobat o procedură operațională pentru identificarea și gestionarea persoanelor sosite din zone afectate de infecții cu noul coronavirus sau care s-au prezentat la serviciile de urgență.

Pe lângă deciziile CJSU, Prefectura Hunedoara a anunțat că se vor aplica în județ și măsurile luate ieri de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Acesta a stabilit care sunt condițiile în care se suspendă cursurile în școlile unde s-au confirmat cazuri de coronavirus la elevi sau la personalul didactic și administrativ și o serie de măsuri privind manifestările și adunările publice și private.

„S-au aprobat procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz sau mai multor cazuri de infecție cu coronavirus. Această măsură a fost redactată de Institutul Național de Sănătate Publică și nu ia în considerare doar aspectele medicale. Comitetului Județean, care decide în final la propunerea Direcției de Sănătate Publică și la propunerea Inspectoratului Școlar din județul respectiv, poate să analizeze alte criterii decât criteriile medicale când ia această decizie. Criterii sociale, criterii bazate pe discuțiile cu părinții și așa mai departe”, a declarat ieri șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat.

Aprobare de la DSP pentru evenimentele cu public

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a mai decis interzicerea manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu peste 1.000 de participanți. „Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată. De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate”, a stabilit CNSSU.

Decizia este valabilă până la 31 martie, pe întreg teritoriul țării și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației. Până la aceeași dată, aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale și nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Situația la nivel național

Până ieri, la nivel național au fost confirmate 13 cazuri de cetățeni infectați cu coronavirus pe teritoriul României. Potrivit autorităților, patru persoane au fost declarate vindecate și au fost externate. Starea de sănătate a pacienților internați este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție.

15 persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contactat virusul sunt în carantină și peste 12700 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală. Autoritățile susțin că se observă o ușoară scădere atât a numărului persoanelor aflate în carantină, cât și a celor în izolare la domiciliu, ca urmare a împlinirii termenului de 14 zile de la intrarea în aceste proceduri pentru persoanele care au venit în țară începând cu 22 februarie.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/