12.4 C
Deva
vineri, martie 28, 2025

Matriţa antică descoperită în Sarmizegetusa Regia va fi expusă la muzeu

Pregătirile pentru cea mai așteptată expoziție organizată în acest an la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva au ajuns la final. Ținută departe de ochii publicului, timp de doi ani, de la data descoperirii ei, matrița antică descoperită în Sarmizegetusa Regia va fi expusă în premieră la Deva.

”Am făcut ultimele pregătiri pentru evenimentul care va avea loc la mijlocul lunii iunie, pe care îl considerăm cea mai importantă expoziție organizată în acest an în muzeul devean. Matrița va fi prezentată la Deva, iar cu ocazia expoziției va fi lansat și volumul care cuprinde studiile realizate în ultimii doi ani de specialiști asupra acestei piese unice. A fost amenajat spațiul expozițional care va găzdui matrița descoperită în Sarmizegetusa Regia, în urmă cu doi ani. Acesta va fi spaţiu extrem de bine securizat și va oferi o ambianță plăcută vizitatorilor”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

matrita doiPotrivit reprezentanților muzeului, pregătirile pentru expoziția dedicată piesei antice au demarat încă din anul 2014. Între timp, matrița a fost cercetată de arheologi, iar un expert din Ungaria s-a ocupat de restaurarea ei.

Matriţa este considerată un obiect unic. Potrivit arheologilor, ea este confecţionată din bronz, are o greutate de peste opt kilograme şi era folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul de formă hexagonală este încrustat cu sculpturi ale unor animale mitice, provenite din zona mediteraneeană. Istoricul Gelu Florea declara despre această unealtă de bijutier că este o piesă foarte rară și cu importante valenţe artistice. Potrivit cercetătorului, descoperirea reprezintă şi o confirmare a unui fapt documentat de-alungul timpului de generaţii de arheologi, că Sarmizegetusa, în ajunul cuceririi de către romani era un mediu cosmopolit, în care elitele regatului dacic erau capabile să achiziţioneze produse şi servicii de foarte bună calitate.

În luna iunie a anului 2013, chiar în noaptea Sânzienelor, o furtună violentă a scos la iveală comoara arheologică. Vântul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini. În groapa creată de sub rădăcina trunchiului doborât, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupă de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit, împreună cu câțiva copii pe care îi însoțea în acel loc, piesa unică din bronz, provenită, cel mai probabil, dintr-un vechi atelier de orfevrărie al meșterilor daci.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/