Alina Popa, cercetată în dosarul reţetelor medicale eliberate ilegal, a depus o solicitare la Tribunalul Hunedoara, în care a cerut să fie lăsată să se întoarcă în meseria de medic oncolog, pe care a practicat-o până în luna aprilie, la data arestării.
După trei luni petrecute în arest preventiv, în perioada aprilie – iulie, cei zece hunedoreni suspectaţi că au făcut parte dintr-o grupare care înşelat statul român prin decontarea unor reţete medicale, emise în fals pentru bolnavii de cancer, au fost puşi în libertate. Din gruparea infracţională au făcut parte şi doi medici oncologi de la spitalul judeţean din Deva, Elisaveta Mezo şi Alina Maura Popa. Pe lângă interdicţia de a nu părăsi localitatea, instanţa a hotărât ca medicii oncologi „să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit presupusele fapte”, informa Curtea de Apel Alba Iulia.
Refuzată de magistraţi
Alina Maura Popa, una dintre doctoriţele inculpate în dosarul fraudelor cu reţete pentru bolnavii de cancer, a depus o solicitare la Tribunalul Hunedoara, cerând magistraţilor să anuleze măsura luată împotriva ei. „Instanţa a respins plângerea împotriva ordonanţei procurorului privind măsurile preventive”, depusă de aceasta. Soluţia este definitivă”, a precizat Ildiko Glăman, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Hunedoara. Astfel, Alina Popa nu se poate întoarce la meseria de medic oncolog, în Spitalul Judeţean Hunedoara, din Deva.
Între timp, conducerea unităţii sanitare nu i-a găsit înlocuitor, deşi a fost scos la concurs un post de medic oncolog. În prezent, din cei patru medici oncologi care lucrează în spitalul hunedorean, doi sunt suspendaţi (Elisaveta Mezo şi Alina Popa), iar o altă doctoriţă se află în concediu de maternitate. Şeful Secţiei de Oncologie, Tiberiu Rugea, susţine că abia în toamna acestui an este posibil ca medicul aflat în concediu de maternitate să se întoarcă la lucru.